Po troch tyzdnoch problem s dojcenim

Alzbeta    30.09.2017, 11:24

Dobrý deň, chcela by som Vás veľmi pekne poprosiť o radu. Moje bábätko má tri týždne a 4 dni. Posledné dni (cca 4) máme veľký problém s dojčením. Bábätko je celý deň nekľudné a zrazu má značný problém s prisatím. Keď sa prisaje, párkrát si potiahne mliečko, následne bradavku pustí. Následne ju opäť hľadá no akoby ju nevedelo nájsť a trhavo nervózne hľadá ďalej. Keď ju "nájde" opäť si potiahne pár krát a opäť bradavku pustí. Po čase bradavku zmením a vtedy chvíľu mliečko ťahá a potom sa zase opakuje púšťanie bradavky a veľmi nervózne jej hľadanie. Kojím takmer celý deň. Bábätko nespinká. Zaujímavé je, že v noci sa napapá na dvakrát (nepúšťa bradavku) a spinká ďalej. Za posledné dva dni sme schudli 70g... Začívam byť zúfalá a neviem čo mám robiť. Bábätku dávame aj cumel ale nepomáha lebo ho vyplúva. Inak som začala brať kapsulovú formu senovky a benedikta(posledných 24h) i ked absolutne nemam pocit ze by som mala málo mlieka. Z nášho pokojného spinkajúceho bábätka sa stal absolútny nervák, kt. sa nevie prisať. čo sa týka bolestivosti bradaviek na kt. sa pýtate, na jednej mám ragádu. Vopred ďakujem za odpoveď. Alžbeta

Milá Alžbeta,

v tejto situácii vám odporúčame stretnúť sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Z vášho popisu je pravdepodobné, že bábätko reaguje na tok mlieka a poradkyňa vám pomôže urobiť kroky pre to, aby sa bábätko po prisatí udržalo na prsníku. V rámci týchto krokov bude dôležité:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

Správne prisatie je kľúčové aj pre riešenie bolestivej bradavky a spoločne s poradkyňou urobíte ďalšie kroky potrebné pre liečbu bradaviek.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Stláčanie prsníka je veľmi efektívna technika ako udržať bábätko na prsníku, keď sa prisaje. Stláčaním zrýchľujete tok mlieka a bábätko pokračuje v pití a neodtiahne sa.

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať.

3) Je dôležité, aby ste pokračovali vo zvyšovaní tvorby mlieka, tak ako to už robíte. Spoločne s poradkyňou prejdete to, ako užívať bylinky, ktoré ste si kúpili tak, aby ich užívanie mohlo byť čo najkratšie a najefektívnejšie.

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami. Dojčite bábätko najmä v polospánku, kedy menej reaguje na tok mlieka a je ochotnejšie ostať na prsníku, než v bdelom stave.

Poradkyňu vyhľadajte čo najskôr, potrebujete okamžitú a intenzívnu pomoc.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Po troch tyzdnoch problem s dojcenim