Kojenie a fipronil

Beata    05.10.2017, 13:06

Dobry den,mam 5 mesacnu dcerku,ktoru plne kojim.Teraz som sa dozvedela,ze som jedavala susienky,ktore obsahovali pesticid Fipronil.Obsahovali 0,79kg,povolene je 0,021kg.Chcem sa opytat,ci Fipronil prechadza do mlieka a ci to mohlo malej uskodit. Dakujem

Milá Beata,

množstvo pesticídov, ktoré ste skonzumovali v týchto sušienkach, je tak nízke, že sa neprejavili nijako na vašom zdraví. Aby sa niečo dostalo do materského mlieka, musela by byť v prvom rade táto chemikália prítomná v matkinej krvi vo významných množstvách a v takom prípade by ste mali zdravotné problémy. Z hľadiska vášho zdravia je rozumné vyhýbať sa týmto sušienkam a ich dlhodobej opakovanej konzumácii. Z hľadiska dojčenia sa vášmu bábätku nič nestalo, pretože sa tento pesticíd v mlieku nenachádzal, nemusíte nič riešiť, pokračujte v dojčení tak, ako to dcérka potrebuje. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kojenie a fipronil