Dojčenie a betablokátory

Kristína    05.10.2017, 16:47

Dobrý deň, dcérka má 1,5 roka, chcela by som ju veľmi aj naďalej dojčiť. Avšak moja diagnóza primárny glaukóm s otvoreným uhlom si už vyžaduje opäť nasadiť lieky (doteraz počas tehotenstva a dojčenia som ich nebrala). Ide o Carteol LP 2%, ktorý sa zaraďuje medzi betablokátory (dávkovanie ráno do každého oka 1 kvapka). Lekárka ma tlačí do odstavenia. Je možné v tomto prípade bezpečne (pre dieťa) dojčiť alebo nie? Resp. aké sú riziká dojčenia a užívania betablokátorov? Ďakujem za odpoveď. Kristna

Milá Kristína,

môžete tieto kvapky používať a popritom dojčiť bez obmedzení. Betablokátory je možné pri dojčení užívať a dojčiace ženy môžu dojčiť aj pri orálne užívaných betablokátoroch. Pri ich lokálnej aplikácii je situácia ešte jednoduchšia, pretože pri lokálnej aplikácii do očí sa používa malé množstvo a sa do matkinej krvi nedostane žiadne merateľné množstvo, a preto nie je možné, aby sa liek dostal do materského mlieka, navyše vaše dieťa už nie je maličké bábätko.

To, že vás lekárka tlačí do odstavenia, je spôsobené  najmä spoločenskou predstavou, že dojčíte staršie dieťa, ktoré už dojčenie nepotrebuje. Z hľadiska dojčenia nemá zmysel prestávať dojčiť a podstupovať riziká predčasného odstavenia.  Ohľadne užívania betablokátorov dojčiacimi mamičkami existuje veľké množstvo štúdií, ktoré potvrdzujú, že môžu popri dojčení užívať.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie a betablokátory