Rozbehnutie kojenia pre staršieho súrodenca počas tehotenstva

Lenka    06.10.2017, 15:11

Dobrý deň chcem sa opýtať či je možné a má význam rozbehnúť kojenie počas tehotenstva (odsávaním mlieka), kedže som v 21 tt. a začína sa mi tvoriť kolostrum - staršiu 11 mesačnú dcérku som kojila len 2 týždne z rôznych príčin nie zdravotných, ďakujem

Milá Lenka,

návrat k dojčeniu by pre vaše staršie dieťatko mal obrovský význam a každá kvapka materského mlieka a každé jedno prisatie k prsníku by bolo veľmi cenné.

Kľúčovou otázkou je, či sa vaše staršie dieťatko bude ochotné prisať a toto je možné aj, ak nebolo pred tým dojčené. Aj v tomto veku stojí za to obnoviť dojčenie, dcérka sa môže dojčiť ešte celé mesiace, čo bude mať význam pre jej zdravie, pre správny rozvoj mozgu, imunity, viacerých orgánov v jej tele, pre rozvoj sánky a čeľuste tak, aby sa pozitívne ovplyvnilo zdravie jej zubov pre celý život. Prečítajte si pár tipov, ako sa možno pokúsiť začať dojčiť dieťatko v jej veku v tejto odpovedi z poradne:

Je mozne zacat dojcit 2.5 rocne dieta? http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=1217

v ktorej nájdete tipy, ako prilákať dieťa na prsník. Ak by sa to aj počas tehotenstva nepodarilo, pokúste sa využiť obdobie po pôrode, kedy sa staršie dieťatko možno inšpiruje novým súrodencom.

Tvorbu mlieka v tehotenstve nie je možné zvýšiť bylinkami, liekmi alebo odsávaním, pretože je blokovaná hormónmi, ktoré sa tvoria žene v tehotenstve. To však neznamená, že sa vám žiadne mlieko netvorí. Je možné pre staršiu dcérku začať vaše kolostrum odkvapkávať, ak by sa aj nebola ochotná prisávať. Každá kvapka materského mlieka je pre bábätko kľúčová pre to, aby sa jeho vývin približoval normálnemu správnemu rastu a vývinu. Iba vaše materské mlieko je "šité priamo na mieru" vášho konkrétneho bábätka a ideálnym spôsobom spĺňa jeho potrebu živín. V materskom mlieku sa nachádzajú stovky látok, ktoré sa nenachádzajú nikde inde a prispievajú k rozvoju mozgu, reči, zdraviu a správnemu fungovaniu celého tela. O vitamínoch, mineráloch a mnohých iných jedinečných látkach ani nehovoriac. Navyše obsahuje desiatky nenapodobiteľných látok a faktorov, ktoré zvyšujú jeho imunitu a plnia mnohé iné dôležité funkcie. Dojčenie je navyše omnoho viac než len prijímanie materského mlieka. Materské mlieko je svojím zložením unikátne a dokonalé.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Rozbehnutie kojenia pre staršieho súrodenca počas tehotenstva