Dojcenie s antiepileptikami

Nikola    10.10.2017, 07:28

Dobry večer, prosím Vás o radu. Mám 24 rokov. Mám 6 mesačné dievčatko, plne kojené. V januári 2016 mi bola diagnostikovaná epilepsia. Lieky som brala aj počas tehotenstva, tehotenstvo bezproblémové, po pôrode som dostala záchvat kvôli väčšej strate krvi (prirodzený pôrod). Inak som záchvat nemala. Beriem lieky Lamotrigin 75mg 1-0-1. Bábätko je zdravé, všetko je v poriadku. Moja neurologička mi radila k 5. - 6. mesiacu veku dieťaťa maličkú začať odstavovať, avšak sú rôzne názory na kojenie s lamotrigínom. V jednej literatúre je nekojiť a v ďalšej je, že kojenie je povolené a priam sa vyžaduje. Chcela som sa spýtať ešte iných odborníkov na názor, či je potrebné dieťa odstaviť a nasadiť jej umelé mlieko pri mojej liečbe. Bola by som veľmi vďačná za udržanie kojenia, je to pre nás dve to najkrajšie, čo môže medzi nami byť. Bojujem za dojčenie. Čo by ste mi prosím poradili v mojom prípade? Ďakujem Vám veľmi pekne :) S pozdravom Nikola

Milá Nikola,

nie je dôvod na to, aby ste teraz prestávali dojčiť. Takéto odporúčanie má v konečnom dôsledku svoj pôvod v tom, že laická i odborná verejnosť si často myslí, že dojčenie po 4. či 6. mesiaci už nie je až také dôležité a že nezáleží na tom, či je dieťa ďalej dojčené.

Tento postoj vidíte aj na vlastnej skúsenosti, keď píšete, že lieky ste užívali aj počas tehotenstva - teda v čase, keď je vyvíjajúce sa bábätko mimoriadne citlivé na negatívne vplyvy. Počas dojčenia sa matkám často odporúča prestať dojčiť z dôvodu užívania liekov hlavne preto, že sa nedoceňuje význam dojčenia, a aicky sa predpokladá, že je lepšie nedojčiť, ak má matka užívať lieky - a to nie je pravda. Tak, ako bolo dobré, aby ste sa počas tehotenstva liečili, tak je dôležité, aby ste pokračovali v dojčení popri užívaní liekov. Nie je jediný dôvod, aby ste pri užívaní Lamotriginu nedojčili. Pokračovať v dojčení je dôležité z hľadiska zdravia vášho bábätka ako aj vášho vlastného zdravia.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojcenie s antiepileptikami