Kojenie po roku života

Míša    10.10.2017, 11:36

Dobrý deň, moja 14mesačná dcéra už v priebehu dňa nemá o kojenie moc záujem, jesť jej veľmi chutí a zje toho celkom dosť. Pravidlne kojím už len pri uspávaní večer a popoludní, ráno po prebudení jej ponúkam, občas sa napije, občas už "nemá čas". Rovnako tak i v priebehu dňa - keď niekde sme a nemám sebou jedlo a má už fakt hlad, tak sa vďačne napije, ale inak proste už po tom mlieku až tak neprahne. Rada by som kojila aspoň do tých dvoch rokov, tak neviem, ako teraz postupovať, keď sama už záujem až tak nejaví? Aktívne ponúkať? Alebo bude stačiť, keď si uchováme tú frekvenciu tri krát denne pred spaním a ráno po prebudení? Dcéra nikdy nemala dudlík ani fľašku, bola výlučne kojená do 6 mesiacov a potom príkrmy formou BLW. UM som nikdy nedávala. Rozjedla sa krátko pred prvými narodeninami. Ďakujem krásne za radu.

Milá Míša,

v tejto situácii by sme vám odporúčali urobiť kroky pre to, aby dojčenie bolo častejšie. Aj pri staršom dieťatku má totiž zmysel sa o dojčenie starať. Vo všeobecnosti v prvých mesiacoch dojčenia platí zásada: Ponúkať a neodmietať. A vo všeobecnosti až približne v 1,5 – 2 rokoch začína platiť pravidlo: Neponúkať a neodmietať – pravidlo, ktoré počíta s tým, že dieťa si už častosť dojčenia bude menežovať samo. Inými slovami, vaše bábätko je ešte stále vo veku, kedy sa môže začať dojčiť menej často, ale nemusí to byť pre dojčenie dobré. Je možné urobiť kroky pre to, aby dojčenie bolo častejšie a aby sa vrátilo tam, kde by v tomto veku dieťaťa malo byť. Preto sa pokúste vytvoriť podmienky pre zlepšenie dojčenia:

  • dojčenie aktívne dieťaťu ponúkajte, ak si ho samo nepýta, tak, aby bolo dojčené dostatočne často a dostatočne výdatne
  • vytvorte počas dňa príležitosti, aby ste s dieťatkom mohli byť v kontakte koža na kožu, napríklad môžete nechať dieťa hrať sa v posteli tak, aby ste vy ležali s ním a muselo vás preliezať, keď sa hrá s hračkami
  • nechajte dieťatko na prsníku zaspať, nielen v noci, ale aj počas dňa
  • ponúkajte dieťatku prsník pri nosení v šatke alebo v nosiči
  • ponúkajte dieťatku prsník, keď sa fyzicky zraní alebo keď zažíva sociálne náročnú situáciu, je unavené, predráždené

Je dôležité tieto zmeny urobiť, pretože predčasné odstavenie aj v tomto veku dieťaťa prináša rôzne riziká pre dieťa aj pre matku. Prečítajte si viac v tomto článku:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-dlho-ma-dieta-byt-dojcene/

Zaujímavý môže byť pre vás aj tento príbeh vysvetľujúci to, ako vlastne prebieha proces prirodzeného odstavenia:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pribehy-matiek-o-dojceni/dlhodobe-dojcenie/

A tento článok o tom, ako pokračovať v dojčení po 6 mesiaci:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

Odporúčame vám tiež navštíviť podpornú skupinu dojčiacich matiek:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

aby ste videli iné matky s deťmi vo veku vášho dieťatka a mohli sa porozprávať o tom, ako vyzerá ich dojčenie a získali tipy a skúsenosti s tým, ako dojčenie po roku typicky pokračuje.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kojenie po roku života