Dojčenie s antiepileptikami

Vladka    17.10.2017, 10:38

Dobrý deň, chcela by sa opýtať či môžem dojčiť pokiaľ užívam levetiracetam 1x 1000 mg. Dostáva sa do materského mlieka, môže to ublížiť bábätku?. Momentálne som 39. týždni tehotenstva. Za odpoveď vopred veľmi pekne ďakujem.

Milá Vladka,

predpokladáme, že tento liek užívate aj počas tehotenstva, keď je bábätko vystavené jeho pôsobeniu v oveľa väčšej miere v čase, keď sa vyvíja. Počas dojčenia má tento liek vlastnosti, ktoré spôsobujú, že veľká časť lieku sa nenachádza v krvnom obehu (a preto ani v materskom mlieku), že veľká časť sa nemetabolizuje a vylučuje sa z veľkej časti v moči (a teda nie v materskom mlieku), a to všetko znamená, že do materského mlieka sa dostávajú zanedbateľné množstvá lieku. Preto je popri užívaní tohto lieku možné dojčiť bez obmedzení. Ak liek užívate počas tehotenstva, tak bezprostredne po pôrode zabezpečte, aby bábätko čo najlepšie pilo z prsníka a aby sa dojčilo dostatočne často, aby nebolo príliš spavé. Mimo týchto opatrení môžete dojčiť bez obmedzení.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie s antiepileptikami