Mliecko vyteka z nosa

Klara    11.10.2017, 08:55

Dobry den, mam 14mesacneho synceka a posledne dni mu pri dojceni vyteka mliecko z nosa hlavne pri dojceni po leziacky ale aj v satke, doteraz sa nam to nestavalo a on sa velmi zlosti ked mu to tecie z toho nosa a odtahuje sa a snazi sa zaspat aj bez prsnika , minuly tyzden bol chory na atb a este ma aj trochu sopliky tak neviem ci to moze nejako s tym suvisiet, dost ma to znepokojuje dakujem pekne za odpoved

Milá Klára,

táto situácia nie je dôvod na znepokojenie. Materské mlieko, ktoré vyteká nosom (aj keď len pri jednej polohe), nespôsobuje žiadne problémy – v zmysle zdravotných problémov (samozrejme, dieťatko to môže obťažovať), práve naopak, vystiela sliznice nosa a likviduje baktérie, vírusy a iné mikróby, podobne ako to materské mlieko robí na všetkých slizniciach, s ktorými príde do kontaktu. 

Asi vás zaujíma aj odpoveď na otázku, prečo sa tak deje a prečo len v jednej konkrétnej polohe. Toto nie je také jednoduché povedať - ústa a nos sú prepojené vždy a s vysokou pravdepodobnosťou sa v tejto jednej polohe dieťa dostáva do pozície, kde si mlieko ľahko nájde cestu z úst do nosa a von. V iných polohách pri dojčení alebo keď ležíte na opačnej strane je tá súhra okolností jednoducho asi iná. Alebo môže ísť o maličkú anatomickú odchýlku, ktorá uľahčuje v tejto jednej polohe to, aby mlieko vytekalo. Nech je dôvodom čokoľvek, nie je to dôvod na obavy a netreba to riešiť, môžete pokračovať v dojčení aj na tej strane, kde mu mlieko vyteká. Je pravdepodobné, že táto situácia môže súvisieť s chorobou dieťatka a toto prejde, keď sa dieťatko dolieči.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Mliecko vyteka z nosa