Kofein

Martina    14.10.2017, 23:00

Dobrý den, při střevní chřipce jsem byla schopna pít pouze cocacolu nebo kofolu a jíst dětské piškoty. Stav trval cca šest dní, kdy jsem denně vypila zhruba dva litry těchto nápojů. Mohla jsem nějak ublížit své kojené dceři s ohledem na množství kofeinu a jednoduchých cukrů? děkuji za odpověď.

Milá Martino,

urobili ste dobre, že ste v dojčení dcérky pokračovali. Takéto ochorenia bývajú väčšinou infekčného pôvodu a ak to tak je, tým, že pokračuje matka v dojčení, pomáha bábätku získavať protilátky z materského mlieka v čase, kedy sa dieťa stretlo s pôvodcom ochorenia. Vďaka tomu mnohé deti vôbec neochorejú, alebo ak ochorejú, ich ochorenie má mierny priebeh.

Cukry, ktoré ste prijali v kole, nezvyšujú obsah cukrov v materskom mlieku. Čo sa týka kofeínu ako aj mnohých látok často sa v súvislosti s dojčením používajú stratégie ako napríklad:
a) "že prechádza do materského mlieka" - takéto vyjadrenie vystraší, ale už sa nedopovie, že v stopových množstvách, a niekedy vytvára dojem, ako keby bábätko z prsníka pilo priamo kávu alebo kolu. Čokoľvek, čo sa má nachádzať v materskom mlieku, sa musí najprv nachádzať v krvi a hladina kofeínu v materskom mlieku je podobne ako pri väčšine látok nízka.
b) čas, za ktorý dieťa odbúra kofeín (teda eliminačný polčas) - "odbúravanie" kofeínu je odlišné pri maličkých bábätkách a odlišné pri väčších deťoch, ale číselný údaj, ktorý sa paušálne spomenie, je ten, ktorý má potenciál vyvolať najdramatickejšiu reakciu. A znovu: nespomenú sa vôbec žiadne ďalšie parametre kofeínu, obzvlášť skutočnosť, že ho je malé množstvo, ktoré nepredstavuje problém.
Navyše nedávna štúdia z roku 2012 ukázala, že spánok bábätiek matiek, ktoré pili kávu (v štúdii sledovali dávku 300 mg kofeínu za deň), sa nijako nelíšil od spánku bábätiek matiek, ktoré kávu nepili. V súvislosti s kávou sa často hovorí o tom, že „kofeín prechádza do materského mlieka“, a následne si mamičky predstavujú, že bábätko ako keby v materskom mlieku pilo kávu, ktorú pijú ony. Nehovoriac o tom, že kofeín sa v terapii používa dokonca aj pri predčasne narodených deťoch. 

Do budúcna však môžete zvážiť to, že bez ohľadu na dojčenie nie je pri takomto ochorení dobré „liečiť“ sa kolou a piškótami. Rovnako ako u detí, aj u dospelých ľudí počas hnačiek nie je vhodná diéta, nie je vhodné nepodávať žiadne tuky a kŕmiť sa len napríklad suchármi, mrkvou či ryžou. Ak chorý prejaví záujem o jedlo, môže dostať bežnú zdravú stravu - je to dôležité pre rýchlejšie zlepšenie stavu čreva a pre to, aby hnačka nepretrvávala.

Podľa týchto odporúčaní je pri hnačke potrebné zabezpečiť dostatočnú hydratáciu (či rehydratáciu) a po nej má nasledovať normálna strava:
Santosham M, Fayad I, Hashem M, et al. A comparison of rice-based
oral rehydration solution and “early feeding” for the treatment of acute
diarrhea in infants. J Pediatr. 1990;1 16:868-875
Fayad IM, Hashem M, Duggan C, Refat M, Bakir M, Fontame 0.
Comparative efficacy of rice-based and glucose-based oral rehydration
salts plus early reintroduction of food. Lancet. 1993;342:772-775
Khin MU, Nyunt-Nyunt W, Myokhin AJ, et al. Effect of clinical outcome
of breast feeding during acute diarrhoea. Br Med J. 1985;290:587-589
Margolis PA, Litteer T. Effects of unrestricted diet on mild infantile
diarrhea: a practice-based study. Am I Dis Child. 1990;144:162-164
Gazala E, Weitzman 5, Weitzman Z, et al. Early versus late refeeding in
acute infantile diarrhea. Isr J Med Sci. 1988;24:175-179



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok