Vplyv stravy na materské mlieko

Anna    17.10.2017, 08:56

Dobrý deň, zaujímalo by ma, do akej miery má zloženie stravy vplyv na materské mlieko. Raz som ho dávala na analýzu, a bolo v ňom trochu viac cukru a o dosť menej tuku ako je ,,norma". Je pravda, že vtedy moja strava bola sacharidová (aj sladké) a zdravé tuky dosť málo. Moje dieťa vtedy výlučne dojčené málo priberalo. Odkedy som začala jesť viac zdravých tukov vidím aj zmenu na mlieku, je bielšie a akoby hustejšie. Preto si myslím že strava počas dojčenia má dosť výrazný vplyv na zloženie materského mlieka a môže ho ovplyvniť buď v negatívnom alebo pozitívnom zmysle. Mám knihu v ktorej sa píše, že konzumácia trans tukov tiež môže znižovať tuk v materskom mlieku (resp. možno zvyšovať niečo čo by tam nemalo byť..?). Nerobili sa nejaké štúdie ktoré by porovnali materské mlieko matiek na úplne odlišných diétach (stravovaní)? Ako sa materské mlieko zmenilo od ,,paleo" obdobia keď ešte neboli obilniny a ľudia jedli viac tukov? Ďakujem pekne za odpoveď.

Milá Anna,

materské mlieko je "šité priamo na mieru" každého bábätka a ideálnym spôsobom spĺňa jeho potrebu živín. Navyše obsahuje desiatky nenapodobiteľných látok a faktorov, ktoré zvyšujú jeho imunity a plnia mnohé iné dôležité funkcie. Dojčenie je navyše omnoho viac než len prijímanie materského mlieka. To, že sa mení jeho vzhľad, je normálne a neznamená to, že bábätko menej zasýti alebo že zmena vzhľadu odráža zmenu zloženia mlieka. Materské mlieko je svojím zložením unikátne a dokonalé. Ak ho bábätká prijímajú dostatok, tak je pre ne v plnej miere postačujúce. Ak bábätko nepriberá dostatočne, nie je to v dôsledku „málo tučného“ mlieka, ale v dôsledku toho, že dieťa nezískava dostatok mlieka a toto je možné zmeniť. A v prípade, že píšete o tom istom bábätku, ohľadom ktorého ste nám písali v októbri 2016, potom je zrejmé, že jeho nedostatočné priberanie nesúviselo so zložením materského mlieka, ale s tým, že potrebovalo zvýšiť príjem mlieka ako takého.

Môžete si byť istá, že vaše mlieko je v poriadku. Analýza materského mlieka býva problémová práve z toho dôvodu, že poskytuje informácie, ktoré je možné si vysvetliť rôznym spôsobom. Po prvé je problémové dávať na analýzu malú vzorku mlieka. Pre získanie adekvátneho údaja je potrebné zberať veľké množstvo mlieka, ktoré by sa potom malo homogenizovať a tak vyšetriť. Z malej vzorky skutočne môže vyjsť, že má mlieko „málo tukov a veľa cukru“ a vôbec to neznamená, že to tak je naozaj. A už vôbec sa z toho  nedá urobiť predpoklad o tom, že sa toto udialo preto, že matka je veľa sladkého a málo zdravých tukov. Hladinu tukov v materskom mlieku nenavýšite konzumáciou tukov v matkinej strave. Nehovoriac o tom, že neexistuje nič také, ako „štandardná vzorka mlieka“, s ktorou by ste mohli svoje mlieko porovnávať. A v neposlednom rade – to mlieko, ktoré získava vaše dieťa dojčením, sa zložením odlišuje od toho, ktoré matka dokáže získať odsávaním alebo odstrekovaním mlieka.

Vaše dieťa je unikátne a má unikátne potreby. Na svoje materské mlieko sa môžete spoľahnúť. Ak ho dieťa bude získavať v dostatočných množstvách, bude vaše mlieko obsahovať všetko, čo dieťa potrebuje.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča dojčiť do dvoch rokov a potom dlhšie tak, ako to matke a dieťaťu vyhovuje, z toho do 6 mesiacov výlučne a ďalej pokračovať v dojčení spolu s  príkrmami primeranými veku. V súčasnosti sa medzinárodne platné odporúčanie WHO o dĺžke  dojčenia často stretáva s neznalosťou a s nepochopením zo strany zdravotníkov aj verejnosti. Matky na svoje otázky o tom, ako dlho majú dojčiť, často dostávajú informácie, ktoré spochybňujú kvalitu materského mlieka po 6. mesiaci veku dieťaťa, taktiež spochybňujú potrebu sať, a tým spochybňujú aj dojčenie ako dôležité sociálne správanie matky a dieťaťa, ktoré zabezpečuje výživu, výchovu, ochranu a podporu zdravia pre túto diádu.

Prečítajte si aj ďalšie informácie o tom, prečo je dlhodobé dojčenie dôležité:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/dlhodobe-dojcenie/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Vplyv stravy na materské mlieko