Pomoc pri dojceni

sabina    19.10.2017, 14:25

Dobry den, prosim Vas, chcem sa spytat, mam 7 mesicneho synceka, a mame problem pri dojceni, pyta si coraz castejsi papat a to skor navecer okolo 4h nakojim ho cca 20min jeden prsnik polozim ho a zachvilku sa zacne rozculovat a chce opat...alebo ked vydrzi po hodine chce opat niekedy sa rozculuju uz na prsniku kruti sa ...dost casto tlaci niekedy aj hodinku s malymi prestavkami uzivame kvapky baby calm viete mi poradit prosim vas co stym??? doktorka mi povedala ze sa prejeda ale on si furt pyta ....z flasky mi dokaze vypit aj 150 ml...je to v poriadku???

Milá Sabina,

z vašej otázky nie je zrejmé, či sa pýtate na 7-mesačné bábätko alebo ste mysleli 7-týždňové bábätka. Toto by bolo pre zodpovedanie otázky dosť dôležité vedieť. Ak by išlo o 7-mesačné dieťatko, skúste zvážiť, či sa nezmenilo niečo v dojčení v predchádzajúcich týždňoch, prečítajte si aj tento článok:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

a stretnite sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste spoločne vypracovali plán pre zlepšenie situácie.

Ak ide o malé, 2-mesačné bábätko, potom správanie bábätka, ktoré popisujete, najpravdepodobnejšie súvisí s potrebou dieťatka zaspať a udržať sa v spánku a aj v tomto prípade vám môže pomôcť návšteva poradkyne. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Ak bábätko získava počas dňa na prsníku dostatok mlieka, môže aj tak byť nespokojné tak, ako to popisujete vy. Častým dôvodom, pre ktorý sa bábätko chce dojčiť je to, že je unavené a potrebuje sa uviesť do stavu pohody, v ktorom jednoduchšie zaspí. Zaspávať na prsníku je pre bábätká úplne normálne, je to jedna z funkcií dojčenia. Bábätko má aj iné potreby ako hlad. Iné fyzické a psychické potreby nie sú o nič menej dôležité ako hlad. Nemožno ich odsúvať do úzadia len preto, že si logicky zdôvodníme, že nie je hladné. Bábätko sa nemôže z prsníka prejesť. Neobmedzujte dojčenie, ničomu to nepomôže.

Navyše, bábätko, ktoré položíte do postieľky, sa pravdepodobne skoro zobudí – preto môže pomôcť, ak ho budete počas spánku nosiť v nejakom nosiči, pretože potom bude spať lepšie a nezobudí sa tým, že sa ho snažíte položiť. Pre mnohé bábätká môže byť samostatné hodinové spanie v postieľke nereálny cieľ. Niektoré bábätká zobudí aj preloženie do postieľky a potom sú opäť hore a toto celé sa opakuje, a tým pádom ukladanie na spánok trvá veľmi dlhú dobu alebo bábätko vôbec nespí. Preto mnohým mamičkám napríklad pomáha aj to, ak dojčia bábätko po ležiačky na posteli a po zaspatí už s ním nehýbu.

Večer môže byť pre mnohé bábätká náročný. Je bežné, že približne v tomto čase sa všetky bábätká chcú často dojčiť, chcú byť na prsníku neustále a vybratie prsníka z úst spôsobí plač. Preto je dobré umožniť v tomto čase dieťatku sa dojčiť stále, skúste si ho dať do nejakého nosiča a zároveň ho dojčiť alebo si s ním ľahnite a dojčite poležiačky. Netrápte sa, dojčite bábätko bez toho, aby ste sa snažili, aby vydržalo aspoň nejakú dobu bez prsníka. Časté pitie nemôže ublížiť, ani zaťažiť bruško, bábätká sú z tehotenstva zvyknuté na konštantný prísun živín a čím častejšie sa dojčia, tým je to pre ne lepšie. Nemôžu sa „prejesť“.

Toto správanie sa často vysvetľuje ako „kolika“, ale v skutočnosti nesúvisí s bruškom, ako takým. Prečítajte si aj tento článok:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/kolika-plac/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Pomoc pri dojceni