Pitny rezim po 4.mes ked dieta nie je dojcene

tana    19.10.2017, 14:42

Môj 4mesacny syn je dojceny s dokrmovanim cievkou s UM. Robím všetko preto, aby sa tok mlieka zvýšil, odsávam, prikladám, nosím, mám aj kapsule Materské mlieko+, avšak aj napriek tomu mám obavy, že ak sa tok mlieka predsalen nezvýši, nebudem mať inú možnosť, len s dojčením úplne prestať, nakoľko mám ďalšie dve malé deti a celodenné odsávanie je nemožné. Syn sa zatiaľ bez cievky nenapije, resp. prisaje sa, ale len na chvíľu, keď zisti, že tok z cievky nie je, tak plače. Preto moja otázka znie, že v prípade, že materské mlieko mať nebudem a syn dovŕši ukončený 5mesiac, čím mám nahradiť pitný režim, keďže som sa dočítala, že UM treba nahradiť tuhou stravou. Treba mu v tom prípade ponúknuť vodu? Cez cievku počas dojčenia, pokiaľ príkrmy nepokryjú celý deň, alebo mám dávať ešte počas dojčenia aj UM? Ďakujem.

Milá Táňa,

umelé mlieko je v tejto situácii  po 4. mesiaci vhodné nahrádzať pestrou a čerstvou stravou, avšak podmienkou je, aby sa tento proces odohral tak, že dieťatko bude ochotné ostať na prsníku aj pri zníženom toku mlieka (bez cievky s umelým mliekom) a aby dieťatko ochotne papalo príkrmy tak, že je možné umelé mlieko nahradiť pestrou a čerstvou stravou. Toto sa momentálne z vašej otázky nejaví ako reálne v tomto čase, hoci neskôr to iste bude fungovať.

Teraz vaše dieťatko, podľa toho, čo popisujete, nie je ochotné na prsníku byť bez toho, aby ste udržiavali dostatočný tok mlieka laktačnou pomôckou. Toto je situácia, ktorá nateraz zabraňuje odstrániť dokrmovanie umelým mliekom. Neskôr sa táto situácia možno bude meniť a potom môžete skúsiť postupne prestať dokrmovať umelým mliekom.

Do času, kým sa toto nedá urobiť, je veľmi dôležité, že robíte tie kroky, ktoré robíte. Bez ohľadu na to, aké množstvo materského mlieka dieťatko reálne vypije z prsníka, dojčenie ako také je nesmierne cenné. Satie na prsníku napomáha správnemu rozvoju tváre dieťaťa, najmä správnemu formovaniu zubných oblúkov, podnebia, a tým vplýva na postavenie zubov a následne na zdravotný stav ústnej dutiny po celý zvyšok života človeka. Správne formovanie ústnej dutiny ovplyvňuje postavenie aj iných dôležitých súčastí hlavy dieťaťa – napr. veľkosti nosových štrbín, postavenie Eustachovej trubice, hltana atď. Dojčenie je mimoriadne dôležité v rozvoji mozgu dieťaťa Toto samo osebe je nesmierne cenné, nehovoriac o tom, že to nie je tak, že vaše dieťatko nepije z prsníka nič, každá kvapka materského mlieka, ktorú vypije vďaka tomu, že dokrmujete nie fľašou, ale cievkou na prsníku, je tekuté zlato.

Oplatí sa v tom, čo teraz robíte, pokračovať a môžete v tom pokračovať dlhodobo. Výnimočne poznáme mamičky, ktoré takto dokrmovali umelým mliekom až do roka. Stálo to za to, pretože v priebehu posledných mesiacov sa ich deti postupne čoraz viac obracali na dojčenie bez nutnosti zažívať na prsníku vynikajúci tok mlieka vďaka dokrmovaniu cievkou. A to pomohlo k tomu, aby sa postupne boli ochotné prisávať k prsníku, hoci na ňom bez cievky nezískavali veľké množstvá materského mlieka. Neskôr sa dojčili už úplne bez cievky a to, čo nezískali z prsníka, sa potom vykrývalo už tuhou stravou, vo forme príkrmov. A tieto deti sa dojčili a prikrmovali mnoho ďalších mesiacov.

Preto bez obáv pokračujte v tom, čo robíte:

  • zostaňte v kontakte s poradkyňou pri dojčení, ktorá váš prípad pozná, aby vám poskytovala psychickú podporu a ďalšie rady, keď ich budete potrebovať
  • spolu s poradkyňou znova prejdite možné príčiny, pre ktoré sa mohla tvorba mlieka znížiť – napríklad uzdičky, ak ste ich už uvoľňovali, či znova neprirástli. Preberte spolu aj možnosti, ako efektívnejšie zvýšiť tvorbu mlieka, v tejto situácii existujú aj účinnejšie prostriedky pre zvyšovanie tvorby mlieka a vďaka účinnému zvýšeniu tvorby mlieka by ste mohli prestať odsávať.
  • ak by ste zvažovali, že situácia je pre vás taká náročná, že radšej nebudete vôbec dojčiť, skúste najskôr zvážiť pokračovať v dojčení spolu s dokrmovaním umelým mliekom a radšej prestať odsávať. Radšej nahraďte to materské mlieko, ktoré teraz odsávate, umelým mliekom, ako by ste mali prestať dojčiť. Dojčenie je pre vaše dieťa nesmierne cenné bez ohľadu na to, koľko mlieka dieťa vypije z prsníka. A najmä: tak ako sme napísali, ak to vydržíte, raz prestanete dokrmovať umelým mliekom a dojčenie bude môcť pokračovať ďalšie mesiace až roky – bez dokrmovania, hoci možno s menším množstvom mlieka, než by dieťatko inak z prsníka vypilo, ale to vôbec nie je dôležité. Dojčenie je vzťah. Pre toto sa oplatí pokračovať.
  • pokúste sa začať zavádzať bábätku príkrmy. Ak dokrmujete umelým mliekom, príkrmy vo forme tuhej stravy môžete dávať už od 4. mesiaca. Nasýtené bábätko možno bude akceptovať prsník aj bez cievky s umelým mliekom. Ak nie teraz, možno o mesiac – dva – tri, toto začne byť možné. Preto začnite s príkrmami a keď budete mať pocit, že by to mohlo ísť, vyskúšajte výdatne nasýtenému bábätku ponúknuť len prsník, bez cievky, najmä v polospánku.

Pri príkrmoch sa zamerajte na kalorické, výživné príkrmy. Neprikrmujte podľa tradičného slovenského spôsobu zavádzania príkrmov. V tejto situácii je dôležité zamerať sa na nasýtenie bábätka, môžete dávať rôzne kalorické príkrmy, môžete miešať viacero potravín dokopy, nemusíte dávať jednu potravinu a čakať 2 – 3 dni. Príkrm môžete mať pripravený na viacero hodín a bábätku ponúknuť 1 – 2 lyžičky vždy, keď prejdete okolo misky s jedlom. Základné princípy takéhoto prikrmovania sú:
- nepodávať „jednozložkové“ príkrmy (napr. len samotná mrkva, alebo iná zelenina samotná), toto nie je postačujúce z hľadiska toho, aby dieťa získavalo dostatok kalórií

Pri takýchto príkrmoch by malo ísť o bežné normálne zdravé jedlo rodiny; príklady môžu byť:

- banán
- avokádo
- ovsené vločky plus olej
- zemiaky, sladké zemiaky, kombinované napr. s tekvicou hokaido
- všetky druhy obilnín (pšeno, pohánka, amarant, quinoa, ryža, kukurica, atď.)
- mäso
- jogurty, ak ich rodina konzumuje, v rozumnom množstve, tak aby nezačali tvoriť celý jedálniček dieťaťa, kravské mlieko – do varenia, ak nezačne kravské mlieko tvoriť významnú časť príkrmov dieťaťa
- naklíčené semienka, naklíčené strukoviny (cícer, mungo, atď.)
- mandľové mlieko s obilninami a ovocím alebo zeleninou plus olej
- akákoľvek zelenina, ovocie, ako doplnok k príkrmom
- pridávať do každého jedla olej, je možné tiež používať rozomleté ľanové semienka, sušené slivky alebo marhule



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Pitny rezim po 4.mes ked dieta nie je dojcene