Biely flak na prsniku

martina    20.10.2017, 18:03

Dobry den, mam 6m dcerku, ktoru kojim. Na pravom prsniku v spodnej casti som si nasla biely flak velkosti 1x3cm. Mohlo by sa jednat o stratu pigmentu? Treba to riesit, odkedy som flak objavila nemeni sa ani nezvacsuje. Este by som sa rada opytala, mam znamu ktora sa lieci na rakovinu prsnika a bolo jej povedane, ze to ma z dlhodobeho kojenia (podotykam ze kojila dva roky) ze prsna zlaza sa prilis namahala a pre dietatko to uz aj tak nema vyznam. Zarazilo ma to, kedze vsade sa pise presny opak, na zaklade coho moze lekar nieco taketo vyslovit? Dceru planujem kojit dlhodobe. Velmi pekne dakujem

Milá Martina,

problémy s prsníkmi a bradavkami nie je jednoduché riešiť prostredníctvom internetu. Fľak, ktorý popisujete, by mal vyhodnotiť kožný lekár a na základe stanovenia diagnózy určiť postup liečby, ak by bola potrebná. Z hľadiska dojčenia takýto fľak nepredstavuje dôvod, pre ktorý by ste nemali dojčiť. Z hľadiska prevencie rakoviny prsníka je absolútny nezmysel, že by dojčenie spôsobovalo rakovinu prsníka. Dojčiaca žena tiež môže dostať rakovinu prsníka, rovnako, ako dojčené dieťa môže bývať často choré. To však neznamená, že dojčenie nie je dôležitým faktorom pre prevenciu rakoviny prsníka alebo chorobnosti detí.

Dojčenie patrí medzi hlavný nástroj prevencie rakoviny prsníka. Všetky kampane zameriavajúce sa na prevenciu rakoviny prsníka by sa prednostne mali zamerať na dojčenie. Dojčenie dokáže významne znížiť pravdepodobnosť ochorenia na rakovinu. Na vzniku rakoviny prsníka sa môžu podieľať rôzne faktory. Zo všetkých možných faktorov, ktoré spôsobujú rakovinu prsníka, je však jeden faktor možné aktívne ovplyvniť. A týmto rizikovým faktorom je nedojčenie. Ukážkovým príkladom je situácia v Mexiku, v krajine, kde ešte pred siedmymi rokmi bolo vysoké percento dojčených detí. Potom vláda prestala chrániť matky pred marketingom umelej výživy. V priebehu piatich rokov v Mexiku klesli počty dojčených detí o 25 %. A následne sa výrazne zvýšila chorobnosť detí ale aj matiek – počty žien, ktoré mali rakovinu prsníka stúpli o 58 % – len za obdobie posledných 5 rokov.

Okrem prevencie rakoviny prsníka je dojčenie tiež prevenciou pre rakovinu vaječníkov, maternice a endometria, chráni proti osteoporóze, znižuje potrebu inzulínu diabetičiek počas dojčenia, spravidla odďaľuje návrat plodnosti a na dlhú dobu potláča ovuláciu, dojčiace matky po pôrode spravidla ľahšie schudnú. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Biely flak na prsniku