Ruky nohy ústa vírus

Miska    24.10.2017, 08:01

Dobry deň.,prosim vás staršia dcérka dostala tento vírus v škôlke a mam aj 6tyzdnovu dcérku. Plne kojenu. Len sa bojím ze to dostane alebo ja a ci môžme dákej kojiť alebo treba prestať alebo nejaké opatrenia treba spraviť. Ďakujem

Milá Miška,

z hľadiska dojčenia nič nemeňte. Akékoľvek opatrenia ohľadom dojčenia vášmu bábätku nepomôžu, práve naopak – najmä v tomto čase potrebuje dojčenie a ochranu, ktorú mu bude dojčenie poskytovať.

Tento vírus je pomerne bežným vírusom, ktorý napáda najmä deti. Je pravdepodobné, že vy túto chorobu ani nedostanete a že ochránite svoje bábätko protilátkami, ktoré máte v materskom mlieku. Zvlášť v prípade infekčných chorôb sa matky často nesprávne dozvedia, že musia prestať dojčiť. Väčšinu infekcií spôsobujú vírusy, pričom väčšina vírusových infekcií je najnákazlivejšia ešte pred tým, než matka vôbec tuší, že je už chorá. Keď už matka začne mať horúčku (alebo jej začne tiecť z nosa či má hnačku, kašeľ, vyrážku alebo zvracia atď.), tak už pravdepodobne mohla preniesť túto chorobu na dieťa. Dojčenie však pomáha ochrániť dieťa pred infekciami a matka by mala v dojčení pokračovať práve preto, aby dojčením chránila svoje dieťa. Ak by dieťa predsa len ochorelo, čo sa môže stať, bude pravdepodobne menej choré, ako keby sa prestalo dojčiť – práve v tomto čase dieťa dojčenie potrebuje najviac. Často sú však matky príjemne prekvapené, že neochorie vôbec. Je chránené tým, že matka pokračuje v dojčení.

Toto ochorenie sa šíri najmä špinavými rukami, preto skúste dbať o zvýšenú hygienu pri starostlivosti o staršie dieťatko.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ruky nohy ústa vírus