Menstruacia bez ovulacie?

Silvia    25.10.2017, 10:32

Dobry den. Chcela by som sa informovat. Mam 16 mesacneho syna, kojim ho na poziadanie cca 6x den a 6x noc.Menstruacia mi nabehla presne 6 mesiacov po porode. Uz sa 4 mesiace snazime o dalsieho drobceka a nic. Navstivila som gynekologa a dostala som len odpoved ze ovulacia nenabehla, mam prestat kojit a potom cakat, ak nic tak potom mam prist. Tak sa chcem spytat ci ked moj cyklus nabehol je mozne aby nenabehla ovulacia a bol to dosledok kojenia? Ak ano, staci ak by som syna len obmedzila alebo je daka moznost spustik ovulaciu? Dakujem za radu a vas cas.

Milá Silvia,

uvažujete úplne logicky – menštruácia je totiž vždy výsledkom toho, že prebehla ovulácia. Ak mávate menštruáciu už takmer rok, máte ju práve preto, že dojčenie už vašu plodnosť nijako neovplyvňuje. Neexistuje nič, čo by odstavenie zmenilo na tom, ako momentálne prebieha váš menštruačný cyklus. Jediným následkom odstavenia by bolo vystaviť vás vyššiemu riziku rakoviny prsníka a iných orgánov, osteoporózy a ďalších ochorení. Nehovoriac o rizikách, ktoré by predčasné odstavenie znamenalo pre vášho syna: Nedojčené deti, prípadne deti, ktorých dojčenie bolo ukončené príliš skoro, majú štúdiami dokázané štatisticky vyššie riziko toho, že budú častejšie choré, že ich choroby budú mať ťažší priebeh, že niektoré choroby pravdepodobnejšie dostanú, že ich liečba bude trvať dlhšie, že budú mať horšie výsledky v škole, budú sa horšie správať, majú vyššie riziko obezity, srdcových ochorení, horší vývin zraku, čeľuste, ústnej dutiny, vyššie riziko ekzémov. To, že to nevidíme vždy pri každom nedojčenom dieťati, neznamená, že to neplatí pre nedojčené deti ako skupinu. Odporúčanie, ktoré ste dostali, je bohužiaľ veľmi časté a je úplne nepochopiteľné, odráža to, že dojčenie 1,5-ročného dieťaťa sa považuje za zbytočné a je preto jednoduché ho zrušiť. Často je navyše takéto odporúčanie výsledkom predpokladu, že každá žena má ovuláciu na 14. deň cyklu a teda po dvoch týždňoch od poslednej menštruácie už musí byť po ovulácii a ak pri vyšetrení gynekológom nie je vidieť, že by bola po ovulácii, urobí sa nesprávny uzáver, že žena neovuluje.

Ak máte podozrenie, že môžete mať problémy s plodnosťou, napr. preto, že už pred prvým tehotenstvom nebolo pre vás jednoduché otehotnieť alebo udržať tehotenstvo, potom riešením nie je odstaviť dieťatko, ktoré je vo veku, keď dojčenie ešte významne potrebuje, ale začať už teraz sledovať svoj menštruačný cyklus pre zistenie rôznych biomarkerov, ktoré môžu poukazovať na možné príčiny zníženej plodnosti, aby ste ich čo najskôr mohli začať riešiť v súlade s vašim telom a prirodzeným cyklom (viac sa dozviete www.plodar.sk). 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Menstruacia bez ovulacie?