Ofloxin pri zápale prsníka a kojenie

daniela    05.10.2012, 10:34

dobrý den, mám mesačného synčeka a bol kojený a sem tam dokrmovaný nutrilonom-hlavne navečer. Teraz som dostala zápal prsníka a antibiotiká Ofloxin..malý sa mi zdal nepokojný kedže som ho aj v horučkach kojila, ked som si však po dvoch dnoch prečítala príbalový leták skoro som odpadla-uplne nevhodné pre dojčiace mamy a deti do 18 rokov. Mám dilemu či nadalej kojit a kolko po dobratí lieku je ATB v mlieku.Už mi ostávajú len dve tablety..kojit som opat znova včera začala, lebo sa mi zdalo že mi pokleslo mlieko za ten jeden den iba dokrmovania nutrilonom. Máte skusenost s týmto ATB???Mám strach aby som mu svojim mliekom neublížila, prechádaz vela lieku do mlieka ??Dakujem..Danka

Milá Danka,

pri zápale prsníka je súčasťou liečby vyprázdňovanie prsníka dojčením, a to bez ohľadu na horúčky - tak, ako ste to urobili. Aj počas užívania antibiotík sa pri zápale prsníka pokračuje v dojčení.

Vo vašom prípade: Užite posledné dve tabletky spomínaných antibiotík a pokračujte v dojčení.

Čo sa týka Ofloxínu - dojčiace matky pri ňom môžu ďalej dojčiť, je to bezpečnejšie ako dojčenie prerušiť (čo často znamená ukončiť) alebo ukončiť. Na druhej strane je pravda, že pri zápale prsníka by sa dali dojčiacej matke naordinovať aj iné antibiotiká.

Nemajte strach o to, že by ste svojím mliekom synčekovi ublížila. Jeho nepokojnosť pravdepodobne nesúvisila s vaším užívaním lieku, ale s poklesom tvorby mlieka, ktorý môžu horúčky niekedy spôsobiť.

Pokračujte teda v dojčení a vo vašom prípade zvážte podniknutie krokov na zvýšenie tvorby mlieka, ktoré by viedli k spokojnosti synčeka ako aj k odstráneniu dokrmovania umelým mliekom navečer. Zlepšite prisatie a polohu pri dojčení (ideálne s pomocou laktačnej poradkyne) a zvážte okrem všetkých ostatných bodov z tohto dokumentu aj bod 7:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ofloxin pri zápale prsníka a kojenie