Zúbky a časté nočné kojenie

Zuzana    31.10.2017, 16:06

Dobrý deň, moje dieťatko má práve 8 mesiacov a posledný mesiac sa mi v noci začala často budiť, niekedy aj 5-6x, je plne kojená a od 6 mesiaca dávam aj príkrmy, všetko pekne papá. Od narodenia sa mi v noci stále zobudila iba raz na kojenie a spala ďalej do rána. Teraz od 7 mesiaca je to strašné. Vyšli jej už 2 zúbky a ja som si myslela, že keď sú už vonku tak sa jej spánkový režím upraví ako ho mala od malička, ale nie. V noci keď sa zobudí chce sa stále kojiť, nakojí sa a spí ďalej, no za noc je to fakt niekedy aj 5-6x, inokedy 3-4x ako som už písala aj vyššie. Neviem, začínam sa obávať či je to tým, že už nemám dostatok mlieka alebo tým, že je v procese rastu zúbkov? Kvôli častému kojeniu spáva už so mnou v posteli. Viete mi prosím nejako pomôcť? Som už z toho zúfala, ako sa jej zmenil nočný režím! Malá je ale zakaždým kľudná, neplače ani nič, nie je nervózna ani v noci ani cez deň. Za každú pomoc ďakujem veľmi pekne.

Milá Zuzana,

vaše bábätko sa správa úplne normálne. Častejšie nočné budenie je samozrejme záťaž pre matku, ktorá sa o dieťa v tomto veku stará, ale z pohľadu bábätka je toto úplne normálne a zdravé správanie, ktoré odráža správny vývoj mozgu. V tomto veku sa totiž bábätku prudko zrýchľuje rozvoj mozgu a dieťatko, ktoré zažíva množstvo podnetov sa typicky po polroku začne budiť častejšie, než keď bolo novorodencom. Toto sa zmení, nebude to takto trvať večne. Medzičasom potrebujete nájsť spôsob, ako sa starať o bábätko s týmito potrebami tak, aby ste sa aj vyspali. Najúčinnejšie je vziať si dieťa do postele, ako ste to aj urobili, pretože pri spoločnom spaní pôjde z vašej strany o precitnutia, pri ktorých dokážete znova zaspať a môžete spať počas dojčenia. Vaša otázka je pomerne častá a preto sme vypracovali článok s vysvetleniami, prečo sa deti v noci v tomto veku budia, prečo je to pre ich zdravie dôležité a tiež s tipmi, ako starostlivosť o dieťa zvládnuť:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/nocne-dojcenie/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zúbky a časté nočné kojenie