Imodium pri kojeni, zánety

Jana    31.10.2017, 16:29

Dobrý den,1) je možné užít jednorázově Imdoium při kojení? Děkuji 2)Mám opakované záněty prsou (4. ATB), časté retence, díte (6m) odmítá přejít na UM, navíc má vyrážku po klasické UM, po HA ne. Nadále kojit je více než náročné. Nevypije z flasky ale vůbec nic, příkrmy nechce jíst, je plně kojené. Co dělat? Děkuji

Milá Jano,

z hľadiska dojčenia je pre vaše dieťa bezpečnejšie, ak pri užívaní prípravku Imodium budete pokračovať v dojčení. Dojčenie nijako neobmedzujte a nečasujte podľa užitia lieku.

6-mesačné dieťa nemá dostávať umelé mlieko, a to ani v situácii, že by už vôbec nebolo dojčené. V prípade, že by dieťa nebolo dojčené, prvou voľbou jeho výživy by mali byť príkrmy vo forme pestrej a čerstvej stravy, tak ako to odporúča WHO:

https://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/pokracovacie-mlieka/

Vaše bábätko však je dojčené a môže byť dojčené aj naďalej. Ak trpievate častými zápalmi prsníka, existuje liečba a prevencia. Opakované zápaly prsníka vysoko pravdepodobne nie sú skutočnými zápalmi (a preto nie je správnym spôsobom liečby užívanie antibiotík). Aj napriek tomu, že je možné, že nemáte zápal prsníka, môžete mať príznaky ako: hrča v prsníku, horúčky, začervenanie, bolesti. Jednou z možností, prečo to tak je, je upchatie mliekovodu alebo infekcia kandidózou či iné príčiny. Čo sa týka všeobecnej liečby prečítajte si tento dokument o riešení zápalu prsníkov či upchatých mliekovodov:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/zapal-prsnikov/

Je pravdepodobné, že by vám mohla pomôcť liečba na kandidózu - návod nájdete tu:

http://www.mamila.sk/pre-poradkyne/materialy-pre-poradkyne/kandidoza/

Okrem toho sú opatrenia, ktoré by vám mohli pomôcť:

a) ak sa upchatie opakuje stále na rovnakom mieste, môže vám pomôcť, ak by ste dané miesto masírovali opačnou stranou elektrickej kefky

b) skúste mliekovod zahriať a masírovať ešte predtým, než sa situácia rozvinie do úplne zablokovaného mliekovodu

c) skúste zistiť, či ešte nie sú nejaké konkrétne veci, ktoré u vás zablokovanie mliekovodu sprevádzajú/spôsobujú

d) jeden faktor, ktorý okrem iného súvisí so zablokovanými mliekovodmi, je váš odpočinok.

Úplne najlepšie by bolo skonzultovať celú situáciu s poradkyňou, aby ste sa rozhodli, ktoré kroky môžu byť vo vašom prípade užitočné:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Imodium pri kojeni, zánety