Strajkujeme po zavedeni prikrmov

Anna    31.10.2017, 16:23

Dobry den mam syna ma 8,5 mes.do teraz sme sa plne kojili boli vseliake problemy zo zaciatku ale na stastie sme vsetko zvladli.V 7.mes.sme zacali s prikrmami teraz papa desiatu a obed nic viac ani ziadne ine tekutiny len moje mlieko.To je ten problem ze prikrmy mu strasne chutia a spapa vzdy vsetko(rano pol az tri stvrte jablka a na obed asi 150 g zeleniny s masom)aj to mu obmedzujem keby ze mu dam viac zje viac.Cumlik nemal nikdy ani flasku.S tymi prikrmami prisiel aj moj prvy menzes po porode a jeho prve dva dolne zubky kt.sa prerezali naraz teraz idu horne dva zas naraz nejako sa to tymito aspektami zacalo kazit takze to trva uz dlhsie.Boli sme aj u laktacnej robim vsetko co kazala stale nukam prsnik najma pred a po spanku v noci vecer vtedy to ide lahko ale pocas dna nechce byt na prsniku skoro vobec.Chcela by som ho aj nosit viac v nosici ale nevydrzi tam stale chce len lozit objavovat hrat sa vsetko ho zaujima dokonca ani na rukach uz byt nechce moc ked mu ponuknem prsnik prisaje sa pekne ale vydrzi par hltov a uz chce ist prec odtahuje sa a odtlaca ma s hneva sa to je tak tri dni pred tym vydrzal pekne aspon tych 5-8 minut.Prave ocakavam aj menzes tak to moze byt aj tym neviem.Bylinky na podporu berem uz vyse mesiaca mlieka mam dost.Citala som o strajku uz dost ale ako toto zvladnut psychicky?strasne ma to trapi ze ma odmieta ze uz neni to mje babo kt.si priviniem na prsnik a papa az kym nezaspinka.Poradkyna mi radila nepridavat este veceru...teda kasu uz ju mal papat mes.a pol a stale som mu ju nezaradila a strasne sa bojim mu ju dat ze uz potom nebude chciet pit ani vecer ani v noci.A ked mu nedavam este ziadne tekutiny nemoze byt dehydrovany ked tak malo pije?neviem ako to zvladnut ked ma odmieta nechcem ho nutit a ked pije malo budem mat aj malo mlieka.dakujem

Milá Anna,

v tejto situácii by ste sa mali spojiť s poradkyňou pri dojčení, ktorá vašu situáciu pozná a ostať s ňou v spojení, aby ste mohli konzultovať jednotlivé otázky, ktoré budete určite mať vždy, keď sa niečo zmení alebo budete potrebovať uistenie a radu. Štrajk je náročná situácia najmä psychicky, tak ako píšete. Aj preto potrebujete veľa podpory a povzbudenia od poradkyne.

Súčasťou riešenia štrajku by malo byť významné zvýšenie tvorby mlieka. Existujú účinnejšie spôsoby, ako zvyšovať tvorbu mlieka, než bylinky. Vzhľadom na iné otázky, ktoré ste nám v minulosti posielali, je zrejmé, že významné zvýšenie tvorby mlieka je absolútne kľúčové pre to, aby sa táto situácia začala zlepšovať.

Okrem toho by súčasťou riešenia tejto situácie malo byť pokúsiť sa odstrániť všetky možné príčiny poklesu tvorby mlieka, napríklad aj možnosť prirastenej podjazykovej uzdičky - je dôležité uzdičky skontrolovať, niekedy znova prirastú aj po podstrihnutí.

Ak by to vaše bábätko tolerovalo, pokúste sa pri dojčení stláčať prsník, aby ste zrýchľovali tok mlieka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Je rozumné, že prsník ponúkate aj v polospánku, v týchto časoch sa typicky tieto bábätká sú ochotné dojčiť dlhšie a vypijú viac mlieka.

Zintenzívnite fyzický kontakt s dieťaťom:

  • Buďte stále s dieťaťom.
  • Noste dieťa v nosiči (šatka, babyvak...). Dieťatko v tomto veku sa skutočne už nemusí chcieť toľko nosiť, ale skúste nosenie využívať vonku, na prechádzku, pokúste sa úplne prestať používať kočík. Doma noste dieťatko napríklad pri domácich prácach. Pokúste sa mu prsník ponúkať v nosiči a spojte dojčenie v nosiči s pohupovaním sa alebo hojdaním sa na fitlopte.
  • Spite s ním v posteli.
  • Umožnite mu kontakt koža na kožu. Pri takomto veľkom bábätku môže fungovať napríklad, ak si ľahnete na posteľ s odhalenými prsníkmi, vedľa seba položíte rôzne hračky a necháte bábätko preliezať cez seba, pravdepodobne sa občas prisaje.
  • Okúpte sa s ním.
  • Uspávajte ho v náručí (napr. v nosiči), nie s cumlíkom, alebo v kočíku.
  • Sústreďte sa viac na dieťa ako na domáce práce, prípadne iné okolnosti, ktoré vás odpútavajú od dieťaťa.
  • Pozitívne s ním komunikujte: rozprávajte sa s ním, spievajte mu, usmievajte sa, udržujte pritom očný kontakt.
  • Vo vhodnej chvíli ponúknite dieťaťu prsník, ale nenúťte ho a neznechuťte mu dojčenie tým, že mu ho budete vnucovať. Môžete pritom experimentovať s rôznymi polohami a rôznymi situáciami, v ktorých prsník ponúknete – napr. sa pokúste dieťa prisať počas chôdze, skákaní na fitlopte atď.
  • Vyhnite sa tomu, aby ste zo snahy o dojčenie urobili boj a aby dieťa pri tom plakalo.
  • Na dojčenie sa snažte vystihnúť okamihy, keď dieťa nie je pri plnom vedomí (zaspávanie, prebúdzanie, noc).
  • Pri pokusoch o dojčenie odstráňte rušivé elementy alebo podnety, o ktorých viete, že dieťa od dojčenia odvádzajú.

Ak by sa situácia napriek všetkým opatreniam nezlepšovala, môžu pomôcť príkrmy. S tým, že nebude také hladné, je možné, že sa bude o niečo ochotnejšie prisávať na prsník. V prípade zavádzania príkrmov v tejto situácii je však potrebné vyhnúť sa štandardnému „slovenskému“ spôsobu zavádzania príkrmov. Okrem toho, že takýto spôsob zavádzania príkrmov nemá oporu vo vedeckých štúdiách, je dôležité vedieť, že to, čo sa na Slovensku štandardne robí – napríklad to, čo píšete, že bábätko „už mesiac malo jesť na večeru kašu“, vôbec nie je odporúčaný spôsob zavádzania príkrmov. Tieto postupy hovoria o zavádzaní príkrmov pre nedojčené deti, pochádzajú z minulého storočia, kedy sa odporúčali ako postup, ako sa čo najrýchlejšie pri  nedojčenom dieťati zbaviť umelého mlieka a prejsť na príkrmy. Vôbec nehovoria o tom, ako má mať zavádzané príkrmy vaše dieťa. V situácii štrajku je dôležité z hľadiska príkrmov zavádzať kalorické príkrmy. Základné princípy takéhoto prikrmovania sú:
- nepodávať „jednozložkové“ príkrmy (napr. len samotná mrkva, alebo iná zelenina samotná), toto nie je postačujúce z hľadiska toho, aby dieťa získavalo dostatok kalórií

Pri takýchto príkrmoch by malo ísť o bežné normálne zdravé jedlo rodiny, ktoré by malo v každom príkrme obsahovať olej či kombináciu olejov; príklady môžu byť:

- banán
- ovsené vločky
- všetky druhy obilnín (pšeno, pohánka, amarant, quinoa, ryža, kukurica, atď.)
- zemiaky, sladké zemiaky
- mäso
- zelenina a ovocie, ale nie ako jednodruhový príkrm, ale v kombinácii s inými potravinami, ktoré majú vysoký obsah kalórií; ovocie a zelenina teda doplnok príkrmov
- jogurty, ak ich rodina konzumuje, v rozumnom malom množstve, tak aby nezačali tvoriť celý jedálniček dieťaťa
- kravské mlieko je možné používať v malom množstve, ale nemá tvoriť žiadnu významnú časť príkrmov dieťaťa
- pridávať do každého jedla olej, prípadne maslo

Mimochodom, kaše (obzvlášť tie drahé instantné, kupované), nie sú pre dieťa žiadnou nevyhnutnosťou - a navyše často obsahujú umelé mlieko, ktoré dojčené dieťa určite nepotrebuje. Kaša sa dá uvariť doma z rôznych obilnín (ryža, kukurica, ovsené vločky, pohánka, proso atď.), prípadne môžete na večeru dať bábätku čokoľvek iné, čo by ste bežne na večeru jedli.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Strajkujeme po zavedeni prikrmov