Nočné odstavenie

Katarína    31.10.2017, 15:57

Dobrý deň, veľmi by som vás poprosila o radu.Máme 13 mesačného syna,ktorý už od narodenia ťažko a podľa mňa málo spinká,cez deň spí už od 9 mesiaca iba jeden krát aj to len hodinku a pol,na to som si už zvykla ale problém máme v noci,zaspáva samozrejme na prsníku a je aj 8 krát za noc hore a pýta didu :-) raz potiahne a drží v pusinke,keď mu ju chcem vybrať srdcervúco plače a keď mu skúsim nedať,búcha si hlavu o čelo postele,tak som nútená mu dať a posledné dni ma už aj hryzie a to celou silou ako vie a to je už bolesť,bradavky mám ožužlané až mi je už kojenie nepríjemné,nechcem odstaviť úplne,len to nočné kojenie skorigovať.Ďakujem za radu

Milá Katarína,

mnohé bábätká vo veku vášho dieťatka spia cez deň už iba jedenkrát, toto môže byť úplne normálne. Mnohé matky hovoria, že omnoho jednoduchšie zvládajú starostlivosť o dieťa, ktorá sa týka aj nočnej starostlivosti, ak počas tohto denného spánku môžu tiež spať alebo aspoň oddychovať. Pretože časté nočné budenie (a väčšinou matky v roku typicky popisujú ešte častejšie nočné dojčenie) je v tomto veku normálne a bez toho, aby ste čokoľvek vy urobili alebo zmenili, sa raz toto zmení a vaše dieťa začne spávať v noci dlhšie úseky bez zobudenia a napokon sa prestane v noci budiť úplne. Časté budenie v tomto veku súvisí najviac s prudkým rozvojom mozgu. Dojčenie je najjednoduchšou formou starostlivosti o dieťa, ak v noci potrebuje vašu pomoc s opätovným zaspatím a v tom, aby sa udržalo v spánku. Vaša otázka je pomerne častá a preto sme vypracovali článok s vysvetleniami, prečo sa deti v noci v tomto veku budia, prečo je to pre ich zdravie dôležité a tiež s tipmi, ako starostlivosť o dieťa zvládnuť:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/nocne-dojcenie/

Samozrejme, časté nočné dojčenie nemôže byť spojené s bolesťou. Pri bolesti vám samozrejme dojčenie v tejto situácii nepomáha. Bolesť však k dojčeniu nepatrí. Ani tesne po pôrode, ani rok po pôrode. Ak pociťujete bolesť pri dojčení, nie je to preto, že dojčíte v noci často alebo dlho. Zdravé bradavky nebolia. Vo vašej situácii existuje pomoc a možnosť bradavky preliečiť:

http://ibconline.ca/wp-content/uploads/2017/03/Candida-Protocol.pdf

Najvhodnejší spôsob liečby by ste mali konzultovať s poradkyňou pri dojčení osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby mohla byť liečba čo najefektívnejšia. Navyše stretnutie s poradkyňou je dôležité aj preto, aby ste našli možné príčiny, prečo sa bradavky začali poškodzovať a aby ste ich mohli odstrániť. Najčastejšou príčinou neskoršej bolesti bradaviek sú rôzne opatrenia, ktoré znižujú tvorbu mlieka a podrobne ich rozpisujeme v tomto článku:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nočné odstavenie