Podpora laktace při dalším těhtenství

Katerina    02.11.2017, 19:11

DObrý den, moc děkuji za veškeré informace o kojení v těhotenství a tandemovém kojení. Trochu mě vyděsilo, že mnoho žen píše, že v těhotenství se jim laktace zastavila. Chápu, že v určité fázi se namísto mléka začne tvořit kolostrum, ale je do té doby možnost nějak tvorbu mláka podpořit? Klasicky kojícím čajem apod.? A je možné říci, kdy zhruba se namísto mláka vytvoří kolostrum nebo je to hodně individuální? Moc děkuji. Katka

 Milá Katko,

nemusíte sa obávať. Vaše telo je dokonale uspôsobené na dojčenie a to aj na dojčenie v tehotenstve. Ak bolo tehotenstvo pre dojčenie problémové, nebolo by možné počas tehotenstva otehotnieť. Ale tak to nie je - je možné počas dojčenia otehotnieť a pokračovať počas tehotenstva v dojčení.

Veľká väčšina žien je schopná znova otehotnieť až po 1,5 roku po pôrode, práve preto, aby zníženie tvorby mlieka v tehotenstve už nepredstavovalo problém. Staršie deti sa totiž dojčia bez ohľadu na množstvo mlieka, ktoré pri dojčení vypijú. Pre staršie dieťa nepredstavuje pokles tvorby mlieka problém. Jednoducho sa budú dojčiť aj ďalej. Pokles tvorby mlieka potenciálne predstavuje problém v prípade, že by išlo o malé bábätko, čo sa niekedy stáva – ak matka otehotnie znova v prvých pár mesiacoch po pôrode, nie je možné sa spoliehať na to, že matkina tvorba mlieka pokryje potreby bábätka a je potrebné tento nedostatok vykryť príkrmami.

Tvorba mlieka v tehotenstve prirodzene klesne, ale na druhej strane to neznamená, že matke sa netvorí žiadne mlieko. A máte pravdu, mlieko, ktoré sa tvorí počas tehotenstva je kolostrum, tekuté zlato. Každá kvapka tohto mlieka pre staršie dieťa predstavuje nesmierne cenný doplnok výživy, ktorý podporuje najmä imunitu staršieho dieťaťa, čo je kľúčové pre tehotnú ženu, aby nebola vystavovaná ochoreniam, ktoré by staršie dieťa prinieslo domov.

Tvorba mlieka v tehotenstve je znižovaná tehotenskými hormónmi. Nie je preto žiadny spôsob, ako tvorbu mlieka v tehotenstve zvýšiť (nehovoriac o tom, že čaje pre podporu dojčenia nefungujú pre zvýšenie tvorby mlieka pri veľkej väčšine žien ani v prípade, že matka nie je tehotná).

Takže sa vôbec neobávajte, dojčite aj počas tehotenstva naďalej, vaše dieťatko sa bude prisávať aj naďalej.

Prečítajte si k týmto témam aj tieto články:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/dojcenie-pocas-tehotenstva/

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/tandemove/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Podpora laktace při dalším těhtenství