ASLO a streptokok

Veronika    03.11.2017, 12:19

Dobrý deň, pred 5timi dňami sa mi na trupe objavili vyrážky (mám ich aj na prsiach) a hlavne na bruchu. Bola som u lekárky a tá povedala, že ide pravdepodobne o vírusový pôvod. Z odberov krvi zistili "máličko" zvýšené ASLO, čo vraj indikuje, že som prekonala/prekonávam streptokokovú infekciu, no nechce mi dávať lieky pretože dojčím a vraj to môže nepriaznivo ovplyvniť moju 4mesačnú dcérku. Vedeli by ste mi poradiť, či si mám žiadať antibiotickú liečbu.Môže neliečenie spôsobiť mne a mojej dcérke závažnejšie komplikácie? Ďakujem

Milá Veronika,

ak potrebujete liečbu, z hľadiska dojčenia nie je jediný dôvod, pre ktorý by ste ju nemohli podstúpiť. Lieky, ktoré by ste užívali, prechádzajú do materského mlieka v stopových, zanedbateľných množstvách, ktoré nemajú ako ovplyvniť vašu dcérku. Dojčiaca matka má právo na liečbu, ak ju potrebuje. Prečítajte si v tejto súvislosti aj tieto články:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/lieky/

http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/choroba-matky/

Mnohé z liekov už sú zodpovedané v našej poradni, po zadaní názvu lieku alebo účinnej látky do vyhľadávača nájdete už viaceré odpovede ohľadom antibiotík:

https://www.mamila.sk/hladat/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > ASLO a streptokok