Silna bolest zrazu po 14tich mesiacoch kojenia

Miriam    07.11.2017, 07:50

Dcerka ma 14 mesiacov a kojim ju vecer, aby zaspala a v noci (vynimocne aj cez den). A poslednych par tyzdnov mi zacala velmi silna bolest len v jednom prse, teda konkretne v bradavke. Nie je vidiet ziadny rozdiel medzi prsiami, nic cervene, nic podrazdene, nic nesvrbi, nie je vidno ziadne jazvy, ale ked sa dcerka nacucne, tak ma zaleje studeny pot a ledva to viem vydrzat. Bolest, ale mensia pokracuje aj nejaku chvilu po kojeni a potom prestane. Uz to trva dlhsie nez 2 tyzdne a bolest pri kojeni sa len zvacsuje. Prosim o radu, lebo neviem, ako to vydrzim:( Dakujem!

Milá Miriam,

bradavky môžu začať bolieť aj neskôr po pôrode a môžu bolieť veľmi intenzívne, tak ako popisujete, aj bez toho, aby boli viditeľne poškodené. Najčastejšou príčinou vzniku takejto bolesti je zhoršenie prisatia dieťatka v dôsledku zníženia tvorby mlieka. Ak sa ročné bábätko dojčí väčšinou 1x denne, znamená to, že tvorba mlieka významne poklesla. Ročné deti sa totiž typicky dojčia častejšie, než keď boli malé bábätká, napríklad z hadiska príjmu potravy v roku by malo materské mlieko tvoriť takmer 100 % z ich príjmu potravy a príkrmy by mali v tomto čase stále byť o ochutnávaní a skúšaní.

Vo vašej situácii je možné urobiť tieto kroky:

  1. intenzívne preliečiť bradavky: http://ibconline.ca/wp-content/uploads/2017/03/Candida-Protocol.pdf
    Pri tejto liečbe by ste mali byť v osobnom kontakte s poradkyňou pri dojčení: https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/, aby bola liečba efektívna a trvala čo najkratšie
  2. zvýšiť tvorbu mlieka – aj v tejto oblasti vám pomôže poradkyňa pri dojčení osobne
    S touto oblasťou súvisí aj návrat k častejšiemu dojčeniu, skúste sa porozprávať s poradkyňou pri dojčení aj o tejto možnosti. Prečítajte si aj tento článok:
    https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/


Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Silna bolest zrazu po 14tich mesiacoch kojenia