Bláznenie pri dojčení

Alexandra    08.11.2017, 10:46

Dobrý deň, mám 3 mesačnú dcérku, ktorá je výlučne dojčená na požiadanie cca každé 2 hodiny, niekedy častejšie, ak si nepýta do troch hodín tak jej ponúknem sama. Dojčí sa z obidvoch prníkov, pije veľmi dobre a priberá 1 kg za mesiac. Nemá ešte vlastný režim a do noci je veľmi aktívna, neplače iba sa vrtí, dychčí a blázni a väčšinou vtedy keď jej ponúknem prsník (ale niekedy to robí aj cez deň) sa na prsníku akoby šantí, nehnevá sa, ale mám pocit akoby sa s ním hrala, vrtí sa a vydáva rôzne zvuky, robí rôzne grimasy, odpája sa, ale znova sa chce pripojiť, naťahuje bradavku a takmer vždy sa nakoniec pozvracia. Čítala som tu o štrajku na prsníku a odmietanie prsníka, ale myslím, že toto nie je jej prípad, pretože keď sa odpojí tak vidím, že mliečko strieka, nie nejak silno, ale tak jemne. Skôr mám pocit akoby chcela len dudlíkovať a nechcela už piť, len sa hrať a nakoniec vypije príliš veľa a pozvracia sa. Je to možné?

Milá Alexandra,

vašu situáciu nie je možné vyhodnotiť prostredníctvom internetu. Čítali ste tento materiál o štrajku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

aj s návodom na postupy, ktoré by mohli situáciu zlepšiť, ak by skutočne išlo o reakciu na neskoršie zníženie tvorby mlieka po pôrode. Súčasťou riešenia vašej situácie by malo byť vyhodnotenie dojčenia, jeho výdatnosti a správania sa bábätka pri dojčení spoločne s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Toto pozorovanie bude kľúčové pre vyhodnotenie toho, čo sa deje. Čisto na základe vášho popisu však skutočne nie je možné vylúčiť ani možnosť, že bábätko takto reaguje na postupne sa znižujúcu tvorbu mlieka. Pre takúto úvahu svedčia niektoré fakty, ktoré ste napísali, hoci viaceré z nich môžu vyzerať paradoxne. Nespokojné správanie bábätka pri prsníku sa ukazuje teraz najmä vo večerných hodinách, čo je pomerne typické pre začínajúci štrajk. Takáto situácia sa totiž často stáva paradoxne práve bábätká, ktoré od začiatku vynikajúco priberajú a vaše bábätko podľa vašich slov priberá veľmi dobre. Môže začať reagovať na znižovanie tvorby mlieka, hoci ešte stále, keby ste ho zvážili, by priberalo veľmi dobre. Tieto bábätká navyše typicky grckajú po dojčení, hoci pred tým v týždňoch po narodení grckali len málokedy alebo vôbec. Grckanie nie je znakom „prejedeného bábätka“, často je práve naopak znakom reakcie na zníženie tvorby mlieka. Rovnako striekanie mlieka z prsníka neznamená, že bábätko nezvláda prílišný tok mlieka. Ak by to tak bolo, prečo ho zvládalo doteraz 3 mesiace bez problémov? Často ide práve o situáciu, kedy bábätko pije a vtedy je spokojné a potom tok mlieka poklesne, bábätko sa odpojí od prsníka a matke strieka mlieko – ale to, že pred tým striekalo silnejšie, nie je vidieť. Logicky to teda vyzerá tak, že bábätko sa odpojilo preto, že mu striekalo mlieko, ale nie je to tak. Mnohé z týchto príznakov správania sa bábätka pri dojčení vyzerajú veľmi paradoxne a aj preto vám odporúčame skontaktovať sa s poradkyňou, pretože pri pozorovaní pitia a správania bábätka podľa jeho pitia na prsníku, je toto možné pomerne jednoznačne vyhodnotiť. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Bláznenie pri dojčení