Hryzie pri dojčení

Tímea    08.11.2017, 10:37

Dobrý deň, môj 6 mesačný syn má už prvé dolné zúbky vonku a hryzie ma pri dojčení. Keďže mal ako mesačný už 8,5 kg a veľmi sa za jedlom díval, začali sme s príkrmom- najprv zelenina, potom aj ryžová kaša na noc, lebo sa začal častejšie budiť (pravdepodobne od hladu), a to každé 1-2 hodiny. Dojčím ho min. 10-krát denne a predtým si na bradavke cvičil ďasná, keď mi pomalšie tieklo mliečko a bol netrpezlivý, ale teraz už má zuby a veľmi to bolí. Nemyslím, že je to infekciou, tú som už mala a vtedy som mala popraskanú bradavku. A predpokladám, že aj mlieka mám dosť, keďže stále po jedle niečo vyvracká. Prosím poraďte mi, ako ho odnaučiť od hryzenia, lebo neviem dokedy to takto vydržím a chcela by som ho ešte kojiť. Ďakujem. Tímea

Milá Tímea,

hryzenie pri dojčení môže mať viaceré príčiny:

1. Niektoré bábätká hryzú, pretože sa matke znížila tvorba mlieka a ku koncu dojčenia, keď už vlastne poriadne nepijú, tak uhryznú. Vtedy je riešením zvýšiť tvorbu mlieka. Vylúčiť zníženie tvorby mlieka nie je možné ani napriek tomu, že bábätko po dojčení niečo vygrcká, toto samo o sebe nie je znakom dostatočnej tvorby mlieka. Ak by ste chceli vyhodnotiť dojčenie z hľadiska výdatnosti pitia bábätka, odporúčame vám stretnúť sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť.

2. Niekedy to môže súvisieť s rastom zubov. Toto väčšinou prejde samo od seba. Na druhej strane, ak máte pocit, že bábätko poškodzuje bradavku priamo počas dojčenia, toto zúbky ako také robiť nemôžu, pretože dieťa, ktoré je prisaté k prsníku, má vyplazený jazyk, ktorý prekrýva spodné zúbky.

3. Niekedy bábätká hryzú, keď už na prsníku zaspávajú a strhnú sa zo spánku.

4. Niekedy sa bábätká ku koncu dojčenia hrajú a uhryznú. Vtedy sa skúste vyhnúť tomu, aby sa len hralo s prsníkom. Pozorujte, v ktorých situáciách sa to stáva, a pokúste sa im zabrániť, predísť im. Skúste mu povedať: „Nie!“ Postupujte podľa toho, ako poznáte svoje dieťatko. Neexistuje univerzálny návod, len dobré poznanie vášho dieťaťa a hľadanie toho, čo vo vašom vzájomnom vzťahu funguje. Ak sa to dá, skúste nekričať. Toto postupne prejde. V niektorých prípadoch pomáha, ak ku koncu dojčenia zabezpečíte, aby bolo bábätko dostatočne hlboko prisaté (ako keď bol novorodenec), alebo keď ho jemne pritiahnete do prsníka (hoci prirodzená reakcia je skôr bábätko odtiahnuť), lebo vtedy je menšia pravdepodobnosť, že bude mať možnosť pohrýzť.

5. Okrem toho by bolo dobré vylúčiť to, či je bolesť pri hryzení spôsobená len uhryznutím alebo či ju nespôsobuje aj nejaká infekcia. Najčastejšou príčinou takéhoto neskorého nástupu bolesti je kandidóza na prsníku. Takáto bolesť býva silná a je ju potrebné riešiť, pretože s takouto bolesťou je mimoriadne náročné pokračovať v dojčení. Existujú špeciálne postupy, ako takúto bolesť liečiť. Ranky na prsníku sa nevytvárajú len preto, že bábätku začali rásť zuby. A poškodenie bradaviek môže súvisieť s infekciou aj v prípade, že nemáte viditeľne poškodené bradavky. Bradavky môžu navonok vyzerať úplne zdravo a predsa môže matka trpieť infekciou a to aj v prípade, že z minulosti máte skúsenosti s infekciou bradaviek, ktorá bola spojená s poškodením tkaniva bradaviek. Toto by bolo dobré odlíšiť v osobnom kontakte s poradkyňou, aby ste sa mohli aj porozprávať o spôsoboch liečby.  Ak by to bolo potrebné, je dôležité bradavky preliečiť, pretože je pochopiteľné, že nemáte chuť toto dlho vydržať.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Hryzie pri dojčení