Budenie sa pri spoločnom spaní

Janka    14.11.2017, 11:22

Ahojte, chcela by som sa opýtať ohľadom spoločného spania. Danielko má 13 mesiacov, je dojčení a spáva spoločne s nami v posteli. Všimla som si, že len málokedy sa mi podarí otočiť sa na druhý bok -chrbtom k danielkovi. Akonáhle sa o to pokúsim, hneď sa dany zobudí a pýta si prsník. Mliečko si veľakrát ani nepotiahne, stačí že má prsník v puse a spí ďalej. Je to nejaká potreba cítiť prsník?

Milá Janka,

spoločné spanie sa v evolúcii ľudského druhu vyvíjali spoločne s dojčením. Dojčenie bolo vždy v minulosti prepojené so spoločným spaním, pretože žiadny iný spôsob spánku nebol pre dieťa bezpečný v súvislosti s predátormi a inými nebezpečenstvami, než spánok pri matke. Preto to, čo pozorujete, je výsledkom súhry dojčenia a nočnej starostlivosti: pre bábätko je z hľadiska polohy matky pri spánku najbezpečnejšie, ak spí hlavou na úrovni jej prsníka tak, že matka je otočená tvárou k dieťaťu. Napríklad čisto z hľadiska rizika úmrtia na SIDS sa ukazuje, že to, že matka dýcha na dieťa, núti dieťa intenzívnejšie dýchať a je to pravdepodobne jeden z faktorov, pre ktorý spoločné spanie znižuje riziko úmrtia na SIDS. Takéto dýchanie samozrejme nie je možné, ak matka spí otočená chrbtom k dieťaťu. Takže vaše bábätko sa správa úplne normálne a je skvelé, že môže spať spolu s vami. Táto investícia sa vám niekoľkonásobne vráti v budúcnosti. Pokračujte v tom, čo robíte.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Budenie sa pri spoločnom spaní