Večer a noc bez mamky

Eva    14.11.2017, 11:37

Dobrý den, mám trochu netradiční otázku. Moji dceři je půl roku, kojím a týden už dáváme příkrmy, v noci spí dcera s námi a je zvyklá spát a usínat na prsu. Po uspani je vzhůru znovu po půl hodině nebo hodině a pak už s ní většinou zůstávám v posteli. Za tři týdny jsem pozvána na večírek od práce a ráda bych tam šla. Vůbec ale nevíme jak na to dceru připravit, zda odstrikat a výjimečně dát flašku, aby se tatínkovi podařilo ji uspat? A i v noci? Nebo ji na to zkusit připravovat? Při probuzení je křik a neuklidni ji nic než prso.. Moc vám děkuji za pomoc.

Milá Evo,

vaša otázka nie je až taká netradičná, rieši ju mnoho mamičiek. Na tieto otázky neexistuje univerzálna odpoveď. Čisto z hľadiska príjmu mlieka, polročné dieťa bez ujmy môže zvládnuť jednu noc nezískavať materské mlieko a prípadnú potrebu výživy dokáže pokryť voda a príkrmy. Problém je, že dojčenie nie je len pitie mlieka. Dojčenie je starostlivosť o dieťa. A dojčenie je matka. Dieťa v tomto veku bytostne potrebuje nebyť od matky odlúčené a ak tak len na veľmi krátku chvíľu. Dojčenie sa často vníma ako negatívum preto, že „matka nemôže nikam ísť“, ale skutočnosť je taká, že dojčenie a potreba dieťaťa sa dojčiť, sú len prejavom toho, že matka nemôže nikam ísť, lebo dieťa v 6 mesiacoch ju tak bytostne potrebuje. Dojčenie predstavuje reguláciu rôznych telesných funkcií, pomoc so zaspatím, bezpečie, istotu. Toto nie je možné nahradiť fľašou a to aj keby vo fľaši bolo materské mlieko. Nehovoriac o tom, že pre podanie tekutín už 6 mesačné dieťa nepotrebuje a nemá dostať fľašu, pre niektoré matky predstavuje problém s dojčením aj jedno jediné podanie fľaše.

Vo vašej situácii vám chceme ako riešenie odporučiť možno tiež netradičný pohľad na túto situáciu, ale v konečnom dôsledku môže pomôcť vám, aj vašej dcérke. Navrhujeme vám zvážiť možnosť, že by ste na večierok vzali aj bábätko spolu so sprevádzajúcou osobou, napríklad manželom, ktorý by sa o dcérku staral, mohol by ju nosiť v nosiči, uspať ju a v prípade, že to bude potrebné, podal by vám dcérku na dojčenie. Určite to nebude taký typ večierka, aký ste si možno predstavovali, ale v konečnom dôsledku, aj vy si ho pravdepodobne užijete viac, než ak by ste sa mali celý večer trápiť tým, či dcérka spinká, či neplače a čo sa deje doma.

Ak by ste sa rozhodli pre možnosť, že dcérku necháte doma manželovi,  prečítajte si aj túto odpoveď z našej poradne:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=533



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Večer a noc bez mamky