Dehydratacia v spanku?

Petra    14.11.2017, 14:03

Dobry den. Mam 8 tyzdnove babatko. Chlapec je vylucne dojceny, bez UM dokrmovania. Po prichode z porodnice pribral za prve 3 tyzdne len 330g, kym sme sa naucili lepsie a spravnejsie dojcit (som prvorodicka). Lekarka nas volala na prevazenie po tyzdni a ukazalo sa ze za ten tyzden pribral 300g a potom na dalsej poradni po 2,5 tyzdnoch pribral dalsich 840g, takze s prospievanim problemy uz nemame. Do teraz sme fungovali na dojceni v 3-4 hod intervaloch cez den (zriedkakedy bol hladny uz po 2 hod) a vnoci sa vacsinou budil po 4-5 hod, takze som ho nadojcila napriklad o 22, o 3 a potom az okolo 7 alebo 8 rano. Budil sa sam, zacal mrncat. Poslednu noc sa vsak stala zvlastna vec, nadojcila som ho o 20:30, este hodinku bol hore, zaspal a vlastne sa ani sam nezobudil, az ked som sa ja nahodou zobudila chvilku pred 4 hod rano, tak som ho vystrasena zobudila, lebo to bolo uz 7,5 hod od posledneho dojcenia a kto vie kolko by este spal keby sme ho nezobudili. Bala som sa ci je v poridaku ked tak dlho spi. Preto by som vas chcela poziadat o radu, respektive odpovede na otazky, ci je normalne aby 8 tyzdnove babatko malo takuto pauzu medzi dojcenim, respektive prespalo tak vela hodin? Nemoze sa za ten cas dehydrovat? Na roznych forach sa pise ze ak babo spi, nema sa budit, ze ked bude hladne, zobudi sa samo. A co ak sa nezobudi samo? Neexistuje moznost, ze by tak tvrdo spalo, az sa dehydruje lebo sa proste samo nezobudi? Mam ho nechat spat, aj keby spal 10 hod? Inac funguje normalne, cez den si viackrat pospi, ale uz zacina byt castejsie hore, v dlhsich intervaloch. Nie je nejaky specialne spavy, alebo apaticky, takze nepredpokladam ze by jeho dlhsie nocne spanie mala na svedomi nejaka choroba... Vopred dakujem za odpoved.

Milá Petra,

to, že vaše bábätko dokáže prespať noc bez budenia, je v poriadku a ako píšete, dieťa by sa nemalo násilne budiť. Niektoré bábätká vo veku vášho dieťatka spia celú noc, hoci to väčšinou nie je pravidlo a čisto samotný fakt, že bábätko v tomto veku prespí celú noc, nespôsobí jeho dehydratáciu. Navyše vaše bábätko sa každú noc takto nespráva, vy píšete, že taká noc, že spal súvisle 8 hodín, sa stala iba raz.

V tejto situácii je kľúčové pozrieť sa na toto: sú niektoré faktory, ktoré ovplyvňujú to, či sa bábätko v noci budí, okrem iného to môže byť:

1) Niektoré bábätká sa v noci nezobudia, pretože majú na spanie cumlík, prípadne si cmúľajú palec. Satie na cumlíku (palci) ich upokojí a znovu uspí, a preto sa dojčenie v noci neuskutoční.

2) Niektoré bábätká sa v noci nezobudia, pretože ich spánok nie je regulovaný kontaktom s matkou. Preto pomáha, ak matka a bábätko spia spolu s jednej posteli (za predpokladu dodržania podmienok pre bezpečné spoločné spanie).

Oba tieto body sa týkajú aj denného režimu, bolo by zaujímavé pre zodpovedanie vašej otázky poznať okolnosti toho, čo ako napríklad bábätko trávi čas počas dňa, ak hovoríte, že aj tam sa dojčí niekedy po 3 a niekedy až po 4 hodinách, či má cumlík, či je v častom kontakte s vami (napríklad, či ho nosíte), či má skutočne možnosť prisať sa k prsníku pri každom náznaku nespokojnosti, zamrnčaní, alebo keď  cez deň spinká, pri prvom náznaku precitania (alebo sa naopak napríklad ešte pohúpe bábätko v kočíku a spinká ďalej a tak sa premešká jedno dojčenie).

Ak by ste vedeli ovplyvniť niektoré z týchto faktorov, je možné, že dieťatko by sa v noci zobudilo samé od seba a nadojčilo by sa, takže jeho zobudenie by bolo prirodzené, a nie násilné. Zobudeniu v noci na dojčenie môže pomôcť intenzívny kontakt koža na kožu počas dňa ako aj počas spania; spoločné spanie v posteli s vami a tiež nepoužívanie cumlíka. Tvorba prolaktínu (hormónu zodpovedného za tvorbu mlieka) je v noci vysoká a môže niekedy pomôcť pri tvorbe mlieka. Môžete tiež cez deň nosiť bábätka v nejakom nosiči či šatke, pretože nosenie tiež pomáha dojčeniu.

Potom je ďalšia otázka, čo urobiť, aby dieťatko vypilo dostatok mlieka cez deň (bez ohľadu na to, či sa v noci zobudí alebo nie). Ak by ste chceli, bolo by užitočné posúdiť dojčenie počas dňa, pretože  napriek tomu, že v minulosti sa výrazne zlepšilo priberanie bábätka, takéto pauzy v dojčení majú potenciál znížiť tvorbu mlieka a bolo by dobré vyhodnotiť, ako vyzerá pitie teraz. V tom vám môže pomôcť poradkyňa pri dojčení, ktorú si môžete vybrať z tohto zoznamu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Poradkyňa vám môže vám pomôcť, zlepšiť polohu a prisatie bábätka tak, aby získavalo čo najväčšie množstvo mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Ak by to na základe posúdenia dojčenia bolo potrebné, že možné zvýšiť tvorbu mlieka (a to bez ohľadu na to, či sa bábätko v noci budí alebo nie):

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dehydratacia v spanku?