Prvé prikrmy-konzistencia, kombinácie, frekvencia

Stanka    16.11.2017, 13:39

Dobrý deň, Váš prístup k prikrmom mi dáva najväčší zmysel v porovnaní s rôznymi schémami, okami atď. Prečítala som na vašich stránkach články k téme, aj mnohé otázky z poradne, ale aj tak mám pár dotazov (pardon ak sú hlúpe, nemám s tým žiadnu skúsenosť a okolie ide zväčša podľa schémy). Môžeme nechať dieťa brať si z taniera čo chce už úplne od začiatku, alebo až od istého veku? Nie je nutné na začiatku prikrmovania dodržať jednozložkovosť toho čo dá do pusy? A ako pristúpiť ku konzistencii. Pochopila som, že nie je nutné robiť kašičky a pyré, ale čo je ešte ok pre 6M a čo už nie? Napr. ryža, zemiak, tempeh, šalát si vôbec neviem predstaviť (zrovna si synček uchmatol jeden list, ale vzali sme mu ho) - vybrať mu na tanier len to vhodné? A čo koreniny v našom bežnom rodinnom jedle, nie sú problém? Nechcem to dramatizovať, ale keby ste mi mohli priblížiť hlavné princípy bezpečnosti konzistencie, čo dieťa dokáže prehltnúť/rozžužlať, a čo už nutne uspôsobiť. A tiež čo kombinácie potravín v bežnom jedle na začiatku prikrmovania (napr. omáčka zo šampiňónov a kešu, do ktorej by namočil ruku). Tiež či je vhodné už od 6M ponúkať jedlo vždy, keď jeme my, alebo to nechať vyslovene na záujem dieťaťa. Ide mi o tie úplne začiatky, v takom roku si to už viem lepšie predstaviť. Ďakujem moc! Stanka

Milá Stanka,

ďakujeme za vašu podporu aj na Facebooku. Príkrmy sú pomerne rozsiahla oblasť, ktorá ako vidíte, aj keď pochopíte niektoré princípy toho, ako by skutočne malo prikrmovanie vyzerať, vzhľadom na to, v akej spoločnosti sme vyrástli, tak stále nie je jednoduché predstaviť si, ako to má teda vyzerať. Odporúčame vám ísť na podpornú skupinu dojčiacich matiek:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

aby ste sa porozprávali s matkami a poradkyňou a získali tipy a skúsenosti.

Vo všeobecnosti:

  • nie je potrebné dodržiavať jednozložkovosť – toto naozaj nemá oporu v žiadnych vedeckých dôkazoch a je jedno, či ide o polročné bábätko alebo o trojročné dieťa
  • deti majú záujem o skutočné reálne jedlo. A práve dojčenie pomáha prestať sa sústrediť na výsledok – na množstvo zjedeného jedla a začať sa sústrediť na to, o čom prikrmovanie skutočne je – o radosti, skúšaní, objavovaní, spoznávaní. To, že to prebieha tak, že dieťa si dá do pusky lisť šalátu, ožužle ho a vypľuje, je v poriadku. Nemusí ho požuť a zjesť. Preto nemusíte dieťaťu robiť kašičky. Cieľom príkrmov je dieťa prilákať k príkrmov, zoznámiť ho so skutočným jedlom, ktorým nie sú kašičky. V tejto súvislosti je dôležité iba dávať si pozor na potraviny, ktoré by dieťa mohlo ľahko vdýchnuť, ako celé guličky hrozna, arašidové oriešky a podobne.
  • a ak sa prestanete sústrediť na množstvo zjedeného jedla, potom je zjavné, že dieťa toho v prvých mesiacoch zavádzania príkrmov veľa nezje. Pôjde o 1 – 2 lyžičky jedla. A z hľadiska množstva soli alebo korenín je v takom prípade jedno, že je jedlo korenené a osolené. V tejto súvislosti sa ľudia obávajú soli, pretože príliš veľa soli zaťažuje obličky dieťaťa. Ale: po prvé ľudia zabúdajú, koľko veľa soli obsahuje umelé mlieko a po druhé: takéto zavádzanie príkrmov nie je to isté, ako aktívne pchanie veľkého množstva príkrmov do dieťaťa, popri tom, čo ho niekto zabáva a nahrádza takýmto prikrmovaním dojčenie. A tento pohľad sa týka aj iných druhov potravy. Ak napríklad hovoríme, že 6-mesačné dieťa nakŕmime 200 ml kaše s kakaom, to pravdepodobne nie je vhodné. Ale ak hovoríme o tom, že 6-mesačné dieťa si omočilo ručičku do takejto kaše a oblizlo množstvo, ktoré by sa nezmestilo ani na lyžičku, nemá zmysel riešiť kakao. Všetky tieto „tradičné“ prístupy k prikrmovaniu v skutočnosti hovorili o nahrádzaní umelej výživy pri nedojčených deťoch. Tieto prístupy pochádzajú z obdobia spred 30 rokov, kedy deti neboli dojčené dlhšie než pár týždňov a vedelo sa, že po 6 mesiaci nemajú piť umelé mlieko a tak sa už od 4 mesiaca začalo aktívne a masívne nahrádzať umelé mlieko príkrmami. Pre nedojčené dieťa je toto v poriadku a keďže nedojčenie prináša so sebou riziká, aj pri takomto prikrmovaní treba byť opatrní a postupovať inak, než v akej situácii ste teraz vy. Vaše bábätko má čas, môže sa hrať, skúšať, objavovať a vy sa vôbec nemusíte sústrediť na množstvo alebo typ jedla, ktoré si dieťa vezme z vášho taniera.


Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Prvé prikrmy-konzistencia, kombinácie, frekvencia