Dojčenie a odsávanie

Monika    23.11.2017, 12:36

Dobrý deň. Chcem sa opýtať ak si chcem odsať mlieko z prsníkov ešte pred kojením nič mi nejde ledva pár kvapiek mlieka ale keď priložím syna k prsníku saje a ide mu to, len keď už tok mlieka mu nieje silný tak je lenivý sať ďalej a odťahuje sa. Robím niečo zle keď mi nejde odsať mlieko a predsa mám prsia plné?

Milá Monika,

na vašu otázku nie je jednoduché odpovedať, pretože by bolo potrebné vedieť, aký je vek tohto bábätka a ako sa vyvíjala vaša situácia doteraz. Pre tvorbu mlieka je rozhodujúce, či bábätko z prsníka odoberá mlieko. Odsávanie nemá výpovednú hodnotu o tom, čo bábätko reálne vypije z prsníka, bábätká môžu piť z prsníka lepšie ako dokážete odsávačkou odsať. Mnohé matky nedokážu z prsníka odsať žiadne alebo takmer žiadne mlieko, toto nedáva obraz o tom, ako vyzerá tvorba mlieka. 

Bábätká nie sú pri dojčení lenivé. Vždy totiž pijú len to mlieko, ktoré matkin prsník strieka do úst bábätka. A typicky pijú len dovtedy, kým je tok mlieka pre ne postačujúci. Pre toto je také kľúčové nepoužívať v starostlivosti o bábätko cumlík (pri ktorom sa bábätko učí na nulový tok mlieka a z prsníka očakáva len striekanie mlieka) a fľašu (ktorá poskytuje rýchly a stabilný tok mlieka, čo prsník nerobí). A pre toto je kľúčové, aby sa bábätko prisávalo k prsníku správne, pretože správne prisatie ovplyvňuje to, ako matkin prsník vypudzuje mlieko do ústočiek bábätka. Ak sa vaše bábätko hnevá a odťahuje od prsníka, najčastejšie ide o situáciu, ktorú popisuje tento materiál:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

a ak ide vo vašom prípade o túto situáciu, odporúčame vám konzultovať ju osobne s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť.

Je pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie a odsávanie