Ako ukončiť dojčenie bez plaču?

Lucia    24.11.2017, 14:41

Dobrý deň, môj syn bude mať 2 roky a je ešte dojčený, hoci mlieka mám skutočne málo, skôr ma používa ako dudel (s mliekom som bojovala od začiatku aj za pomoci laktačných poradkýň a doplnkov/liekov). Celé 2 roky vstávam kvôli dojčeniu každú hodinu, v posledných mesiacoch sa to však zmenilo na každých 15 minút a dojčenie si malý pýta už aj znova cez deň (čo sme sa už dojčili iba na spánok a v noci). Mám pocit, že začína byť závislý, všade a každú chvíľu sa mi strká pod tričko a pýta prsník. Čo ma však trápi, je spôsob ako ukončiť dojčenie. Nechcem ho nechať celé hodiny plakať a on plače naozaj veľmi, keď prsník nedostane alebo si s ním ľahne ocko. Už však takto fungovať nemôžem, toľké mesiace dojčenia a teda aj nespania sa podpísali na mojom zdraví, mám vážne zdravotné problémy a lekári už striktne odporúčajú ukončiť dojčenie, inak mi hrozí nemocnica a pre deti horšie verzie ako to, že nebudú môcť do piatich rokov cucať prsník. Prosím, viete poradiť, keďže ste mi poradili ako dojčenie udržať, ako ho teraz ukončiť? Nechcem trápiť dieťa, ale myslím, že benefity prsníka pre neho v tomto veku neprekrývajú potrebu postarania sa aj o vlastné zdravie. Ďakujem.

Milá Lucia,

z vášho popisu situácie je zrejmé, že hľadáte zmenu, že si neviete predstaviť takto pokračovať ďalej. Súčasne si uvedomujete, že túto zmenu neprijme vaše dieťa ľahko a zvažujete, ako mať možnosť urobiť túto zmenu a súčasne neublížiť synčekovi. To, čo si jasne uvedomujete, že pre synčeka dojčenie nie je len pitie mlieka. Pre 2-ročné dieťa je dojčenie stelesnením matky a jeho vzťahu s matkou. Pre toto viete, že vaše dieťa neprijme túto zmenu jednoducho a toto je súčasne dôvod, pre ktorý vám nikto nedá univerzálny návod, ako postupovať, ak chcete dojčenie ukončiť, pretože váš vzťah s vašim dieťatkom je jedinečný a nikto mu nerozumie tak, ako vy.

Ukončenie dojčenia totiž nie je otázka zrušenia tvorby mlieka – v tomto smere nemusíte robiť vôbec nič (a najmä nepotrebujete užívať žiadne lieky pre zastavenie laktácie, nespôsobia, že sa tvorba mlieka stratí rýchlejšie alebo menej bolestivo) a nemusíte si ani prsníky obväzovať alebo obmedzovať príjem tekutín.

A ukončenie dojčenia nie je ani o výmene materského mlieka za iné mlieko, nedojčené dieťa v tomto veku už nepotrebuje umelé mlieko a stačí mu pestrá a čerstvá strava.

Ukončenie dojčenia je zmena starostlivosti a zmena vzťahu so synom v tej podobe, v ktorej je teraz. A takúto zmenu môže matka urobiť len na základe dokonalého poznania reakcií a potrieb jej dieťaťa. Ak je vaša potreba zmeniť súčasný stav urgentná, nájdete spôsob, ako toto zmeniť.

To, čo vám chceme odporučiť je skúsiť sa zamyslieť nad ďalšími možnosťami, ktoré máte. Táto zmena totiž nemusí byť systémom „všetko alebo nič“. Ak si viete predstaviť, že viete úplne zrušiť dojčenie, rovnako sa môže dať urobiť to, že dojčeniu nastavíte nejaké pravidlá. Môžete sa so synčekom dohodnúť, ako často sa bude cez deň dojčiť, alebo za akých okolností sa bude cez deň dojčiť, aby ste nemali pocit, že je to stále. A rovnako môžete skúsiť nastaviť pravidlá pre nočné dojčenie. A to, čo nastavíte dnes, nemusí platiť donekonečna, môžete to časom zmeniť podľa toho, ako sa to bude vyvíjať a ukazovať. Ľudia majú často v tomto smere pocit, že musia byť zásadoví, inak dieťa nebude ochotné dodržiavať nejaké pravidlá, ktoré rodičia nastavia a celé sa to zvrtne späť tam, kde im to pred tým nevyhovovalo. Ale tak to nie je. Ak ponecháte dojčenie aspoň v určitom meradle, vaše dieťa a aj vaše zdravie získajú veľa a súčasne možno budete vládať pokračovať ďalej.

Okrem toho vám odporúčame zúčastniť sa podpornej skupiny dojčiacich matiek:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

pretože v tejto situácii vám možno môžu pomôcť skúsenosti iných matiek, ich tipy a názory. Navyše v podpornej skupine získate povzbudenie a podporu aj pre to, aby ste aspoň v čiastočnej miere zachovali dojčenie. Matky sa totiž ohľadom dojčenia starších detí dozvedajú množstvo informácií, ktoré nie sú pravdivé alebo sú zavádzajúce. Napríklad vyjadrenia, že dojčenie teraz poškodzuje vaše zdravie a že kvôli dojčeniu skončíte v nemocnici, sú tohto dokonalým príkladom. Samotné dojčenie pôsobí na matkino zdravie pozitívne a práve zdravotníkom by malo záležať na tom, aby dojčenie pokračovalo práve z hľadiska prevencie osteoporózy, rakoviny prsníka, vaječníkov, endometria a ďalších ochorení.  Je možné, že ste dlhodobo vyčerpaná a nevyspatá a že toto treba riešiť, ale ľudia zabúdajú, že ak matka odstaví, neznamená to, že nebude mať už dieťa. Dieťa a starostlivosť oňho ostanú. A mnohokrát táto starostlivosť nie je jednoduchšia. Mnohé deti sa aj po zrušení nočného dojčenia v noci často budia a matky namiesto ponúknutia prsníka a pokračovania v spánku, musia pochodovať po byte s dieťaťom na rukách. Mnohé deti po zrušení denného dojčenia prestanú jesť tuhú stravu v dostatočnom množstve. Mnohé matky, ktoré nám píšu s podobnou situáciou, ako je tá vaša, zisťujú, že ak nastavia pravidlá pre dojčenie a získajú účinnú pomoc s dieťaťom, dokážu nájsť spôsob, ako pokračovať v dojčení a pritom nezanedbajú svoje zdravie. Matky v takejto situácii potrebujú pomoc od rodiny alebo priateľov s dieťaťom alebo domácnosťou, aby mali čas a možnosť pospať si počas dňa a začať naberať energiu. Ak takúto pomoc nemáte, skúste vo vašom meste nájsť organizáciu, ktorá sa venuje podpore rodiny, v mnohých mestách pôsobia organizácie, ktoré vám budú schopné poskytnúť napríklad dobrovoľnú študentskú výpomoc s dieťatkom alebo domácnosťou, aby ste mohli viac oddychovať. Zapojte do starostlivosti o deti manžela v čase, kedy je doma, aby ste si mohli napustiť vaňu a oddýchnuť si, alebo aby ste si mohli ísť zacvičiť, či stráviť čas s kamarátkami na káve. Spíšte si zoznam toho, čo by vám pomohlo oddýchnuť si a hľadajte spôsoby, ako uspokojovať svoje potreby. Dojčenie využívajte na to, aby ste si mohli vyložiť nohy a odpočinúť si a nemuseli sa v tom čase nijako inak starať o dieťa.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ako ukončiť dojčenie bez plaču?