Dojcenie a antidepresiva

Alexa    10.10.2012, 20:05

Dobry den, chcela by som sa opytat, ci mozem dojcit aj napriek tomu, ze uzivam antidepresivum Serlift - ucinna latka Sertralin. Momentalne uzivam stvrť tabletky t.j. 12,5 mg. Počas tehotenstva som uzivala Seroxat, chcela som ho viac krat vysadit, ale bohuzial po vysadeni som sa citila velmi zle. Seroxat som uzivala cca 10 rokov. Po konzultacii s psychiatrickou som presla na novy liek Serlift. Psychiatricka mi radila odstriekavat mlieko - ked je hladina ucinnej latky najvyssia a potom ho vyhodit, ale ja to neviem zabezpecit kedze dojcim na poziadanie a teda kazde mlieko je pre mna vzacne. Prosim o radu, ci je dobre, ze dojcim aj napriek uzivaniu tohto lieku. dakujem.

Milá Alexa,

počas dojčenia môžete užívať oba lieky, Serlift ako aj Seroxat (to pre prípad, že by ste sa potrebovali k Seroxatu vrátiť). Nemusíte pritom odstriekavať mlieko, môžete dojčiť na požiadanie tak, ako ste zvyknutá. Aj v prípade Seroxatu sa do materského mlieka dostáva len malé množstvo lieku, a preto môžete ďalej pokračovať v dojčení bez obmedzení,

Dojčenie aj počas užívania oboch liekov je bezpečnejšie ako nedojčenie. Okrem toho má dojčenie potenciálny ochranný účinok pre bábätko. Ak by ste ho prestali dojčiť, jeho riziko toho, že bude mať v budúcnosti podobnú psychiatrickú diagnózu by sa výrazne zvýšilo. Dojčenie je teda dôležité pre jeho budúce fyzické i psychické zdravie, a to isté platí aj o vašom zdraví.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojcenie a antidepresiva