Dojcenie a nepravidelna menstruacia

Lenka    23.11.2017, 16:42

Dobry den, mam 22 mesacnu dcerku, ktoru stale dojcim. Cez den menej (na poziadanie) a v noci ju mam skoro celu noc na prsniku. Vzdy ked sa prebudi hlada prsnik. Menstruaciu som dostala asi 3 mesiace po porode. Od cca septembra som zacala mat nepravidelnu menstruaciu. Tzn., menstruacia mi prisla na 34 DC, 38 DC v oktobri medzitym som kratko asi tri dni spinila. V novembri na 24DC a po 15 DC zasa krvacam. Intenzita krvacania je slabsia. Ale neviem si vysvetlit tu nepravidelnu menstruaciu respektive krvacanie mimo cyklu. Predtym som mala pravidelne na 28DC aj pocas dojcenia. Dakujem za odpoved

Milá Lenka,

vaša otázka nesúvisí s dojčením ako takým a preto odpoveď na to, čo sa deje, potrebujete hľadať s odborníkmi na reprodukčné zdravie. S dojčením vaša otázka nesúvisí preto, že menštruáciu ste dostali práve preto, že dojčenie už z hľadiska hormónov vašu plodnosť neovplyvňuje. Navyše sama píšete, že prvé cykly po návrate menštruácie po pôrode bývali pravidelné. Medzičasom sa dojčenie nezmenilo – dojčili ste aj vtedy, aj teraz. Dojčenie teda túto zmenu nespôsobilo a neovplyvňuje.

Menštruačné krvácanie prichádza ako dôsledok tzv. ovulačného javu počas menštruačného cyklu. Od toho, kedy v cykle nastane ovulácia, závisí to, kedy žena dostane menštruáciu. Ak sa ovulácia posunie o pár dní neskôr, menštruácia príde neskôr a teda cyklus je dlhší. Ak sa ovulácia posunie o pár dní skôr, cyklus ženy je kratší. Najčastejšou príčinou takýchto výkyvov býva stres a v takom prípade je nepravidelný cyklus v podstate správnou reakciou organizmu. Ak by to tak bolo, stojí za to urobiť opatrenia pre zníženie miery stresu vo vašom živote. To, či je toto príčina nepravidelnosti vašich cyklov, je možné odsledovať, ak začnete sledovať znaky, ktoré v cykle ženy sprevádzajú ovuláciu, aby ste ju tak vedeli presne určiť. V tomto smere vám odporúčame obrátiť sa na školiteľov tejto metódy: www.plodar.sk. Pomocou tejto metódy navyše môžete sledovať ukazovatele vášho zdravia, to, či máte počas menštruačného cyklu dostatok hormónov. Navyše viete pomocou tejto metódy presne zistiť, ktoré krvácanie, ktoré pozorujete, je v skutočnosti naozaj menštruáciou, pretože nie je vylúčená ani tá možnosť, že pozorujete aj krvácanie, ktoré vyzerá ako menštruácia a v skutočnosti menštruáciou nie je. Školitelia tejto metódy úzko spolupracujú s lekármi, ktorí vám pomôžu odhaliť prípadné patologické príčiny.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojcenie a nepravidelna menstruacia