Důvěřovat dítěti?

Markéta    24.11.2017, 08:35

Dobrý den! Moje otázka je vlastně trochu obecnější - a možná hloupá. Mám 7 týdenního chlapce, se kterým statečně bojujeme. V porodnici jsme museli být o dva dny déle, protože hned nezačal přibírat. 10.den dostal žloutenku a skoro nebylo možné ho probudit, a pak když se zdálo, že je už vše v pořádku, opravdu málo přibíral. Doktorka navrhovala přidat umělé mléko. Kontaktovala jsem jednu z vašich poradkyň, která zjistila, že má tuhou podjazykovou uzdičku. Byli jsme ji nechat přestřihnout a bylo to okamžitě znát, ale dokrmu cévkou u prsu jsme se nevyhnuli. V současnosti už dokrmuji jen 3x denně asi 40mL a věřím, že se mi podaří to úplně odbourat, kojím na požádání, beru bylinkové kapsle, spíme společně, nosím ho v šátku, pořád ho mám u sebe, nemá dudlík, ani lahev. Syn už teď pěkně přibíral. Ale já mám pořád trochu trauma. Mám strach, aby měl dost. Aby když odbourám dokrm, skutečně pil dostatečné množství mléka. Jak je to neměřitelné, občas mě to stresuje; při každém rozčilování u prsu mám hned podezření na bojkot - pak se ukáže, že se mu nedařilo vyprdět. Pořád ho podvědomě sleduju. Jde mi o to, že pije pokaždé jinak dlouho, někdy se pouští už po pár minutách, jindy 10 minut soustředěně pije, pak se i stane, že dudá půl hodiny a já mám pocit, že tam asi nic nemám - a z toho najednou začne pít. Má otázka je - když se snažím dělat všechno správně a pro to, aby měl co nejvíce mléka, nemůže se mi snižovat množství mléka, protože zrovna nevypil, kolik by mohl? Můžu důvěřovat tomu, že kdyby potřeboval víc, tvorba se tomu přizpůsobí nebo to dá sám nějak najevo? předem děkuji za odpověď

Milá Markéto,

obavy, ktoré pociťujete, sú bežné a často sa s nimi stretávame pri poradenstvách s matkami vo vašej situácii. Je úplne pochopiteľné, že matky, ktoré museli svoje bábätko dokrmovať a teraz sa nachádzajú v situácii, že môžu postupne prestať dokrmovať, pociťujú úzkosť, či nevysadili dokrm predčasne a či ich bábätko náhodou nie je nespokojné preto, že je hladné. Urobili ste mnoho krokov, ktorými ste pomohli tomu, aby sa zvýšila vaša tvorba mlieka a najmä aby sa zvýšil príjem mlieka zo strany bábätka. Uvoľnili ste prirastenú podjazykovú uzdičku, vystihujete chvíle, kedy by sa dieťatko mohlo chcieť dojčiť, spoločne spíte, vytvárate príležitosti pre časté dojčenie nosením, nepoužívate cumlík, ani fľašu. Tieto kroky vám umožňujú postupne odbúravať dokrmovanie a časom vďaka nim odbúrate aj bylinky, ktoré teraz užívate na zvýšenie tvorby mlieka. Táto fáza je skutočne najťažšia v tom, aby ste získali istotu, že vaše bábätko nehladuje, hoci postupne dokrmujete menej a menej a časom nebudete dokrmovať vôbec. Odporúčame vám v tejto fáze naďalej stretnutia s poradkyňou, aspoň raz za 2 – 3 dni, aby ste prešli, čo sa stalo, ako sa bábätko správalo a spolu s tým vždy vyhodnotili pitie bábätka a jeho správanie na prsníku. Tieto informácie vás budú ubezpečovať, že bábätko naďalej pije dosť, že naďalej nemusíte nič meniť a že to robíte správne. Tvorba mlieka bude odrážať potreby bábätka a to aj v prípade, že niekedy sa prisaje na kratšiu chvíľu, inokedy na dlhšiu, alebo, že niekedy počas spánku na prsníku znova začne piť. Takto sa bábätká typicky dojčia. Potrebujete vidieť, že bábätko na prsníku počas 24 hodín celkovo vypilo dosť, že sa nehnevá v súvislosti s tokom mlieka na prsníku a prevážením bábätka u pediatra napríklad v týždňových intervaloch si potvrdiť, že naozaj za ten týždeň pilo dosť, pretože priberá. Každé bábätko sa občas hnevá na prsníku, alebo je mrzuté a odmietne sa prisať. Tieto veci vás samozrejme budú znepokojovať, ale ak budete v kontakte s poradkyňou a opakovane sa ubezpečovať, že vaše bábätko pije dosť, postupne sa prestanete znepokojovať.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Důvěřovat dítěti?