Ketotifen při kojení

Teréza    26.11.2017, 16:34

Můžu lék ketotifen při kojení (2 měsíční dítě)? Alergolog mi jej napsal, ačkoliv jsem jej na kojení upozornila. Řekl, že se s kojením slučuje, avšak v příbalovém letáku jsem našla, že se při kojení nedoporučuje. Mohu jej tedy užívat? Děkuji

Milá Terezo,

váš lekár má pravdu, popri užívaní tohto lieku je bezpečnejšie pokračovať v dojčení pre vás, aj pre vaše bábätko. Táto veta, ktorá je na letáku uvedená, je ochranou firmy vyrábajúcej daný produkt a tiež ukážkou toho, ako málo sú cenené dojčiace matky na to, aby sa tým daná firma seriózne zaoberala. Je na škodu veci, že pohodlnosť takýchto firiem a snaha chrániť sám seba následne vytvára dojem, že dojčiace matky nemôžu v prípade choroby užívať nič, čo nie je pravda.

Liečba alergie teda nie je dôvodom na ukončenie dojčenia, práve naopak. Vzhľadom na vašu alergiu je mimoriadne dôležité, aby ste z hľadiska prevencie alergie svojho bábätka pokračovali v dojčení, a to bez ohľadu na množstvo mlieka, ktoré vaše bábätko vypije. Každá kvapka je vzácna.  Najideálnejšou liečbou by vo vašej situácii bola lokálna liečba - kvapky do nosa, do očí, sreje, aj kortikoidné, ak treba. Z hľadiska bábätka nie je problém ani brať napríklad antihistaminiká v tabletkách. Jediná vec je, že niekedy môžu antihistaminiká znížiť tvorbu mlieka, ale nemusí to tak byť vždy. Z tohto dôvodu je lepšie vyhnúť sa celkovým antihistaminikám počas dojčenia. Ale to neznamená, že počas ich užívania by ste mali skončiť s dojčením. Aj keby sa tvorba mlieka znížila, aj tak má zmysel, aby ste naďalej dojčili, pretože materské mlieko je veľmi potrebné pre vaše bábätko v akomkoľvek množstve, a navyše dojčenie je oveľa viac než len prijímanie materského mlieka. Aj keby ste teda celkové antihistaminiká považovali za nevyhnutné, pokračujte ďalej v dojčení.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ketotifen při kojení