Ako obmedzit nocne kojenie?

Barbora    01.12.2017, 12:56

Dobry den moj syncek ma 7mesiacov je kojeny od narodenia a uz papa aj prve prikrmy..avsak v noci by bol aj skoro celu noc prisaty ale nepapa maximalne si podudka a obcas sa odtiahne ak sa odtiahnem ja zacne hrozne plakat..chcem kojit aj nadalej ale to nocne kojenie by som najradsej obmedzila..nechce ani dudel ani vodicku ani cajik proste v noci nic len ihned dostat prsnik z ktoreho parkrat potiahne a potom len dudluje a uspi sa..asi som urobila chybu ja v tom ze som mu ponukla stale prsnik ked plakal, ale samozrejme sa kazdy uci na vlastnych chybach ale poprosila by som radu ako ho od toho skusit odnaucit?dakujem pekne

Milá Barbora,

na túto tému nájdete množstvo článkov a návodov a mnohé z nich zdôrazňujú, že si nesmiete „naučiť“ dieťa zaspávať na prsníku. Dojčenie však odvždy bolo nástrojom starostlivosti o dieťa a pomáhalo matke v starostlivosti. A rodičmi sme aj v noci. Ľudia často posudzujú dojčenie podľa toho, čo vidia bez toho, aby rozumeli, čo sa skutočne deje. Napríklad to, že sa vaše dieťatko v noci začalo budiť častejšie, nie je spôsobené tým, že ste ho „naučili zaspávať na prsníku“. Deti po pol roku sa typicky začnú budiť častejšie, pretože sa zintenzívni rozvoj ich mozgu. Častejšie potrebujú pomoc rodiča so zaspatím. Ak matka dojčí, môže riešiť túto potrebu dieťaťa dojčením a popri tomu urobiť kroky, aby sa aj ona vyspala. Ak matka nedojčí, musí túto potrebu dieťaťa riešiť podstatne náročnejším spôsobom – buď bábätko nosí na rukách, alebo ho hojdá, spieva mu. A keďže toto je náročné, väčšina rodičov skôr alebo neskôr prejde k tomu, že bábätko nechá vyplakať a dieťa sa naučí, že jeho potreby v noci nebudú uspokojené. Táto cesta so sebou prináša riziká. Pretože len naplnené potreby dieťaťa môžu raz odznieť. Každé dieťa sa raz naučí zaspávať samo a prespať celú noc. Napriek tomu, že by ste teraz dieťa uspávali len dojčením, raz dojčenie prestane potrebovať a bude vedieť samo zaspať a prespí celú noc.

Pre otázky, ktoré si kladiete existujú vysvetlenia a najmä tipy, ako túto situáciu zvládnuť jednoduchšie. Keďže sa ich pýtajú matky často, máme k tejto téme vypracovaný celý podrobný článok tu:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/nocne-dojcenie/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ako obmedzit nocne kojenie?