Zvacsena detska zlaza a odstavenie od dojcenia

Lucia    29.11.2017, 10:37

Dobry den prajem, Mam 7- mesacnu dcerku, plne dojcenu od narodenia uz papa prve prikrmy od ukonceneho 6. mesiaca. Nemame problem s dojcenim - dojcim na poziadanie, ale diagnostikovali jej zvacsenu detsku zlazu (tymus). Je to vraj typicke najma pre dojcene babatka - sposobuje ze babatko ma problemy s imunitou. Uz 2x brala antibiotika a uz 2. mesiac ma sople a kasle... Chcem sa opytat, ci nemate skusenosti s takymto problemom, kedy nastala otazka ci prestat dojcit? Nahradenim dojcenia umelym mliekom sa v niektorych pripadoch tymus zmensil... Dakujem velmi pekne za Vas cas a odpoved. Lucia

Milá Lucia,

matky sa dozvedajú, že svoje dieťa majú odstaviť, pri takmer každej možnej príležitosti, bez ohľadu na dôsledky. Vzhľadom na vašu otázku zjavne aj v situáciách, kedy dostanú toto odporúčanie napriek všetkým poznatkom, ktoré o dojčení existujú. V tejto situácii nielenže nemáte prestať dojčiť, ale máte dostať všetku možnú podporu pre to, aby ste v dojčení pokračovali.

Na zodpovedanie vašej otázky je potrebné pochopiť, čo je fyziologická norma – dojčenie alebo kŕmenie umelou výživou?  Čo má telíčko bábätka po pôrode zažívať? Dojčenie alebo kŕmenie umelou výživou? A jednoznačnou odpoveďou je, že normou je dojčenie. Dojčenie je to, čo sprevádzalo ľudský druh počas celej jeho evolučnej histórie. Kŕmenie umelou výživou sa deje posledných pár desiatok rokov a umelá výživa by sa mala používať ako núdzová náhradná výživa, keď dieťa nie je dojčené a vyčerpali sa všetky možnosti, ako dojčenie zachrániť a možnosti podávania darcovského mlieka. V takej situácii by sa umelé mlieko malo používať ako liek. A ako mnohé lieky, aj umelé mlieko sa podáva s tým, že dieťa a matka sú vystavené rizikám podávania umelej výživy.

Sú  to teda dojčené deti, na ktoré je potrebné sa pozerať ako na normu. To, ako vyzerajú telá dojčených detí, to, akú majú imunitu dojčené deti ako skupina, to, ako sa správajú dojčené deti ako skupina – to je fyziologická norma. Áno, pre dojčené bábätká je typické, že mávajú „zväčšenú“ detskú žľazu. Ak sú dojčené deti fyziologická norma, tak toto takto má byť a správne by sa teda malo povedať, že nedojčené deti mávajú dvakrát menší týmus než dojčené deti a pre toto nedojčené deti ako skupina bývajú častejšie choré a ich choroby mávajú horší priebeh. Toto je jedno z mnohých rizík podávania umelej výživy.

Dojčené deti teda majú väčší týmus než nedojčené deti. Záverom tejto úvahy by však nemalo byť „odstavte bábätko, na umelom mlieku sa mu týmus zmenší“. Pretože dojčené deti sú norma. Dieťa teda má mať veľký týmus. A to, že nedojčené deti majú týmus malý, je jedným z rizík nedojčenia. Je absolútne nepochopiteľné, ak matka dostane odporúčanie, aby prestala svoje dieťa dojčiť, aby sa aj uňho mohli prejaviť nežiadúce účinky spojené s nedojčením. A to  bez ohľadu na to, že toto nebude zďaleka jediný nežiadúci účinok ukončenia dojčenia. Nedojčené deti, prípadne deti, ktorých dojčenie bolo ukončené príliš skoro, majú štúdiami dokázané štatisticky vyššie riziko toho, že budú častejšie choré, že ich choroby budú mať ťažší priebeh, že niektoré choroby pravdepodobnejšie dostanú, že ich liečba bude trvať dlhšie, že budú mať horšie výsledky v škole, budú sa horšie správať, majú vyššie riziko obezity, srdcových ochorení, horší vývin zraku, čeľuste, ústnej dutiny, vyššie riziko ekzémov. To, že to nevidíme vždy pri každom nedojčenom dieťati, neznamená, že to neplatí pre nedojčené deti ako skupinu. Ale to nie je všetko, nedojčenie prináša riziká aj pre zdravie matky. Takže ten, kto dá takéto odporúčanie, vystavuje rizikám nedojčenia aj matku. Ženy by mali okrem iného dojčiť aj pre svoje zdravie. Dojčenie patrí medzi hlavný nástroj prevencie rakoviny prsníka. Všetky kampane zameriavajúce sa na prevenciu rakoviny prsníka by sa mali zamerať na dojčenie. Dojčenie je tiež prevenciou pre rakovinu vaječníkov, maternice a endometria, chráni proti osteoporóze, znižuje potrebu inzulínu diabetičiek počas dojčenia, spravidla odďaľuje návrat plodnosti a na dlhú dobu potláča ovuláciu, dojčiace matky po pôrode spravidla ľahšie schudnú. Mnohým zdravotným problémom, s ktorými ženy neskôr v živote bojujú, by sa dalo zabrániť dojčením.

Je možné, že vaše bábätko má problémy s imunitou. O to viac by ste mali dostávať podporu pre to, aby ste dojčili. Pretože choré dieťa potrebuje dojčenie ešte viac než zdravé. Vaše dieťa nie je často choré preto, že je dojčené. Vaše dieťatko býva chorľavejšie aj napriek dojčeniu, jednoducho preto, že ono také je. Ak by ste ho nedojčili, bývalo by choré omnoho častejšie a jeho choroby by mali horší priebeh. A jeden z dôvodov, pre ktorý to tak nie je, je aj to, že má detskú žľazu správnej veľkosti. Preto pokračujte v dojčení. Ak býva vaše dieťa choré, tak dojčenie potrebuje o to viac - materské mlieko obsahuje množstvo imunitných látok a faktorov a pomáha správnemu fungovanie detskej žľazy.

Nehovoriac o tom, že Svetová zdravotnícka organizácia varuje pred tým, aby deti po 6 mesiaci dostávali umelé mlieko ako pred „škodlivou a zbytočnou“ praktikou:

https://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/pokracovacie-mlieka/

Na záver jedna infografika, ktorú sme pripravili už pred rokmi ako jeden z úžasných faktov o dojčení:



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zvacsena detska zlaza a odstavenie od dojcenia