Neprijimanie prikrmov

Majka    05.12.2017, 08:37

Pekny den, syn ma 8 a pol mesiaca a stale odmieta prikrmy, da si maximalne 3 lyzicky vzdy. Cize je vacsinu casu cez den aj v noci len kojeni. Je to problem? Da sa s tym nieco robit. Jeho krvny obraz je ok az na nizsie zelezo (94) a velmi nizky feritin (8), bol mu predpisany maltofer. Je ale velmi zivy, akcny, porodna vaha 3250 a teraz 8,5 kg v 8,5 mesiacoch. Dakujem!!!

Milá Majka,

bábätká v tomto veku typicky zjedia len pár lyžičiek príkrmu, mnohé ani toľko nie. Toto môže byť úplne v poriadku. Železo môže mať vaše dieťatko znížené, ale to nie je špecifikum dojčených detí – to znamená, takýto stav v nijakom prípade nesúvisí s faktom, že je dieťa dojčené, príčiny môžu byť rôzne. Pokračovanie v dojčení je práve naopak v takej situácii nesmierne potrebné, pretože železo sa z materského mlieka veľmi dobre vstrebáva. Materské mlieko nie je kravské mlieko. Ani umelé mlieko. Efekt dojčenia z hľadiska príjmu železa je v tomto smere pozitívny na rozdiel od situácie, kedy dieťa dostáva umelé alebo kravské mlieko. S anémiou sa často spája nechuť do jedla, preto riešením tejto situácie by mala byť liečba bábätka a k tomu dojčenie. Odporúčame vám stretnúť sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože vo vašej situácii by bolo dobré vedieť, ako vaše bábätko priberá z dlhodobého hľadiska. Bolo by dobré vyhodnotiť, či bábätko získava dostatok materského mlieka a či toto nie je možné ešte zlepšiť, aby získavalo z materského mlieka ešte viac železa a dostatočný príjem materského mlieka povzbudí aj chuť do príkrmov.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Neprijimanie prikrmov