Jak odbourat celonoční kojení

Karolína    06.12.2017, 17:04

Mám dceru je jí 10m. Přes den ma prso asi 3x a vždy u něj usíná,je naučená že mi usne u prsa a spí s náma v posteli. Posledni měsíc ale má potřebu kojit nebo jen dudat úplně celou noc. Zkoušela jsem prso výměnit za dudlik ale ten hned vystrkuje jazykem a když ji nedam prso sápe se po mě a hystericky pláče takže ji to prso radši zase dám a takhle je to každou noc. Večer o půl sedmé dostane tak 120g kaše a po půl 8 ještě MM. Pak se vzbudí za dve hodiny a pak kojime až do rána. Nevím kde presne je chyba,nejlepsi by bylo ji naucit spat v postýlce ve které spala do čtyř měsíců a spala v ní celou noc bez vzbuzeni pak ji zacali rust zuby tak od te doby spí se mnou a ted uz je to neúnosné. Spaní s dcerou mi nevadí jen to celonoční kojení. Budu ráda za jakoukoli radu. Přeji hezký den. Karolína

Milá Karolíno,

neurobili ste chybu, keď ste si dieťatko vzali do postele a nerobíte chybu, že ju uspávate dojčením. Pre správanie vášho dieťatka existujú vysvetlenia o detskom spánku a súčasne je pochopiteľné, že sa cítite vyčerpaná. Veľká časť negatívnych pocitov matiek v tejto oblasti vychádza z predstavy, že toto už nie je normálne a že by mali niečo urobiť. Odporúčame vám prečítať si tieto vysvetlenia a tipy pre zjednodušenie nočného dojčenia:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/nocne-dojcenie/

a získať podporu pre vaše potreby. Skúste nájsť spôsob, vďaka ktorému by ste sa mohli skúsiť dospať počas dňa, napríklad počas denného spánku dcérky, napríklad pri dennom spánku ju uspávať dojčením a zaspať spolu s ňou. Skúste nájsť pomoc, aby niekto trávil nejaký čas počas dňa s dcérkou. Môže ísť o rôzne formy pomoci – či už niekoho, kto by urobil domáce práce, alebo niekto, kto ju vzal na prechádzku a vy by ste zatiaľ mohli spať alebo si odpočinúť iným spôsobom. Nájsť nejaký čas počas dňa na to, aby ste sa aspoň pol hodinku vyspali, môže významne zmeniť to, ako sa budete cítiť. Niektoré mestá poskytujú pomoc dobrovoľníkov, ktorí pomôžu v domácnosti alebo s dieťaťom bezplatne.

Okrem toho môže stáť za to skontaktovať sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste prešli spolu to, či sa nemohla znížiť tvorba mlieka. Niekedy (ale nie vždy) je to, že dieťa visí v noci na prsníku, prejavom toho, že cez deň získava málo materského mlieka pri dojčení a 10-mesačné deti sa typicky počas dňa nedojčia len trikrát. Prečítajte si tento článok a pokúste sa odbúrať niektoré faktory:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

Zvýšenie príjmu mlieka zo strany bábätka niekedy zlepší aj nočné dojčenie. Spolu s poradkyňou súčasne môžete prejsť vysvetlenia a tipy, ktoré ste našli v článku Nočné dojčenie a pokúsiť sa nájsť vám na mieru šité riešenie. Ak vyskúšate úplne všetko a usúdite, že niečo sa musí zmeniť, pokúste sa s poradkyňou prejsť to, aký tip zmeny by ste potrebovali. Dojčenie nemusí byť všetko alebo nič. Aj keby ste urobili nejaké pravidlá pre dojčenie, neznamená to, že už vôbec nemôžete dojčiť. To, ako nastaviť nejaké pravidlá pre dojčenie, musí vychádzať od vás. Svoje dieťa poznáte najlepšie vy a neriaďte sa preto rôznymi návodmi a stratégiami. Skúste pri snahe o zmenu vychádzať z vášho poznania dieťaťa.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Jak odbourat celonoční kojení