Štrajk pri dojčení

Ivkas_711    11.12.2017, 15:00

Máme synčeka, kt. 20.novembra ukončil 6.mesiac, bude mať 7.. Bol a je kojený. Od 5,5mes. ho prikrmujem, ako povedal doktor. Papá zeleninku (mrkva, zemiak, špenát..), ovocie (jablko, hruška....), kuracie mäsko. Proste riadim sa podľa toho, čo povie doktor. Doteraz krásne papá všetko a papal aj mliečko, krásne sa prisal... Ale posledné 2 týždne bojujeme, neviem, čo sa deje, odmieta sa prisať, nervačí, jeduje sa, plače, občas pomôže, keď mu začnem spievať, tak potom začne papať, no nie vždy to zaberie. Mliečko mu chcem dať, keď už na ňom vidím, že by si dal, cucá si prsty, je unavený...ale nič. ponúkam mu asi každých 5 minút. Už som si myslela, že chyba je v mliečku, tak som mu skúsila dať už aj umelé mlieko(Sunar, BabylovemHipp),už som zúfalá,trápim sa aj ja, aj on, keď chcem aby papal.Umelé mlieko tiež bez úspechu, napína ho aj z fľašky, aj z umelého mlieka. V noci , keď sa však zobudí na papanie, tak papá pekne, bez nejakých orácií. Záverečná otázka---> nevadí, že počas dňa neprijíma dostatok mliečka, že nepije cez deň mliečko? Aby nebol smädný, dala som mu aj vodu, na lyžičke, keďže s fľaškou má tiež problém. Záver v skratke: cca 2x/deň sa napije, aj to iba z jedného prsníka. Nie je to málo, nevadí,že už pije mliečko iba ráno a večer, možno 1-2x sa napije aj cez deň... (z fľašky nepije vôbec, ani čaj nepije, ani vodičku, ani žiadne umelé mlieko...totiž, žiadne mu nechutí, fľaška sa mu hnusí...) Ďakujem vopred za odpoveď :)

Milá Ivkas_711,

schéma zavádzania príkrmov, o ktorej ste sa dozvedeli, nie je spôsob, ako zavádzať príkrmy dojčeným deťom. Všetky tieto „tradičné“ prístupy k prikrmovaniu v skutočnosti hovorili o nahrádzaní umelej výživy pri nedojčených deťoch, teda o tom, ako pri nedojčených deťoch na umelom mlieku čo najskôr po 6 mesiaci prejsť z kŕmenia umelou výživou na tuhú stravu. Tieto prístupy pochádzajú z obdobia spred 30 rokov, kedy deti neboli dojčené dlhšie než pár týždňov a vedelo sa, že po 6 mesiaci nemajú piť umelé mlieko a tak sa už od 4 mesiaca začalo aktívne a masívne nahrádzať umelé mlieko príkrmami. Cieľom takéhoto zavádzania príkrmov je teda čo najrýchlejší prechod na príkrmy na úkor umelého mlieka. Pre nedojčené dieťa je toto v poriadku, pretože dávať dieťaťu, ktoré je ochotné jesť čerstvú a pestrú stravu, umelé mlieko po 6 mesiaci je škodlivá a zbytočná praktika. Ak tento istý postup aplikujeme pri dojčených deťoch, dosiahneme ten istý – hoci neželaný cieľ – dieťa začne jesť príkrmy na úkor materského mlieka a tvorba mlieka významne poklesne. Reakcia bábätka je pomerne predpovedateľná a to, ako ste ju popísali, je úplne typické. Dieťa, ktoré reaguje na zníženie tvorby mlieka, sa správa pri dojčení presne tak, ako ste popísali, keď ste písali o nespokojnom správaní dieťatka pri dojčení. A je rovnako typické, že toto správanie je najviditeľnejšie, keď je dieťatko plne bdelé a menej vypuklé, keď je v polospánku (napríklad v noci).

V tejto situácii existujú možnosti, ako znova zvýšiť tvorbu mlieka a postupne prilákať dieťatko k dojčeniu. Odporúčame vám byť v kontakte s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste mohli dostať odporúčania šité na mieru vašej situácii a aby ste sa mohli poradiť, ako v tejto situácii riešiť zavádzanie príkrmov. Vo všeobecnosti by malo zavádzanie príkrmov pri dojčenom dieťati vyzerať takto:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/prikrmy/

ale v tejto súčasnej situácii, kedy sa vaše dieťatko cez deň málokedy dojčí, sa musíte s poradkyňou porozprávať o tom, ako nateraz postupovať, kým sa nezvýši tvorba mlieka tak, aby dieťatko nebolo hladné.

Nepoužívajte v tejto situácii umelé mlieko a nedávajte dieťatku tekutiny fľašou. Oboje dokáže významne dojčenie zhoršiť. Pre zlepšenie dojčenia bude dôležité spolu s poradkyňou postupovať podľa týchto krokov:

http://www.mamila.sk/pre-poradkyne/materialy-pre-poradkyne/strajk/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Štrajk pri dojčení