Dlhodobé dojčenie a rakovina prsnika

Luba    12.12.2017, 08:35

Dobrý deň, dnes som absolvovala pravidelnu ročnú gynekologicku prehliadku, na ktorej ma gynekologicka upozornenila, že dlhodobé dojčenie spôsobuje karcinóm prsníka. Odpovedala som jej, že pokiaľ viem, je to práve naopak, že má dlhodobe dojčenie má chrániť pred vznikom karcinómu. Ona však tvrdí, že len dojčenie cca rok, že dlhšie určite nie, že má pacientku, ktorá dojčila 3 roky, teraz má ročne dieťa ( súvislosť medzi trojročnym dojčením a ročným dieťaťom mi hneď nedošla, možno má druhé, neviem ) a že teraz zomiera na rakovinu prsníka kvôli dlhodobému dojčenie. Tiež uviedla, že aj to že som mala viac krát upchaté mliekovody, respektíve zápaly, je tiež rizikový faktor a že by som si mala dať teda pozor. Upresnim, že dojcim tretie dieťa, prvé dve cca 12-14 mesiacov, tretie aktuálne 27 mesiacov. Pri treťom som mala v prvom roku asi 10 krát upchaté mliekovody s horúčkami a zimnicou, raz preliecene Zinnatom, ster z bradavky poukázal na zlatého stafylokoka. Zaujíma ma či si o tom mam myslieť, som z toho dosť v šoku a ešte ako je to s vyšetrením prsníkov počas dojčenia. Keďže dojcim už tretí rok, tak mi gynekologicka nerobí vyšetrenie prsníkov, údajne to nie je možné. Je to v poriadku? Ďakujem za odpovede.

Milá Ľuba,

z hľadiska prevencie rakoviny prsníka je absolútny nezmysel, že by dojčenie spôsobovalo rakovinu prsníka. Presný opak je pravdou – dojčenie predstavuje dôležitý krok v prevencii rakoviny prsníka a v skupine žien, ktoré dojčia, klesá výskyt rakoviny prsníka významne. Toto je už dlhé roky známa a jasne potvrdená skutočnosť a svojmu gynekológovi môžete predložiť aj tieto najnovšie štúdie:

Collaborative Group on Hormonal Factors in Breast Cancer (2002): Breast cancer and breastfeeding: collaborative reanalysis of individual data from 47 epidemiological studies in 30 countries, including 50 302 women with breast cancer and 96 973 women without the disease. THE LANCET • Vol 360 

Unar-Munguía, et. al. (2017): Breastfeeding Mode and Risk of Breast Cancer: A Dose–Response Meta-Analysis. Journal of Human Lactation, Vol. 33(2) 422–434

Samozrejme, dojčiaca žena tiež môže dostať rakovinu prsníka, rovnako, ako dojčené dieťa môže bývať často choré, hoci vo všeobecnosti dojčenie pomáha deťom v prevencii ochorení. Takže je možné, že gynekologička bude mať vo svojej starostlivosti ženu, ktorá dojčila 3 roky a napriek tomu dostala rakovinu prsníka. To však neznamená, že dojčenie nie je dôležitým faktorom pre prevenciu rakoviny prsníka alebo chorobnosti detí. A túto skutočnosť nijako nemení to, že ste mávali zablokované mliekovody. Mimochodom nájsť na stere z bradavky zlatého stafylokoka je úplne predpokladateľné, toto nič neznamená.

Dojčenie patrí medzi hlavný nástroj prevencie rakoviny prsníka. Všetky kampane zameriavajúce sa na prevenciu rakoviny prsníka by sa prednostne mali zamerať na dojčenie. Dojčenie dokáže významne znížiť pravdepodobnosť ochorenia na rakovinu. Na vzniku rakoviny prsníka sa môžu podieľať rôzne faktory. Zo všetkých možných faktorov, ktoré spôsobujú rakovinu prsníka, je však jeden faktor možné aktívne ovplyvniť. A týmto rizikovým faktorom je nedojčenie. Ukážkovým príkladom je situácia v Mexiku, v krajine, kde ešte pred siedmymi rokmi bolo vysoké percento dojčených detí. Potom vláda prestala chrániť matky pred marketingom umelej výživy. V priebehu piatich rokov v Mexiku klesli počty dojčených detí o 25 %. A následne sa výrazne zvýšila chorobnosť detí ale aj matiek – počty žien, ktoré mali rakovinu prsníka stúpli o 58 % – len za obdobie posledných 5 rokov.

Okrem prevencie rakoviny prsníka je dojčenie tiež prevenciou pre rakovinu vaječníkov, maternice a endometria, chráni proti osteoporóze, znižuje potrebu inzulínu diabetičiek počas dojčenia, spravidla odďaľuje návrat plodnosti a na dlhú dobu potláča ovuláciu, dojčiace matky po pôrode spravidla ľahšie schudnú. Ženy by okrem iného mali dojčiť pre svoje zdravie.

Samozrejme, že má zmysel si samovyšetrovať prsníky počas dojčenia, toto nespôsobuje nijaký zápal ani iný problém. Zápal prsníka nevzniká kvôli tomu, že sa žena dotkne svojho prsníka alebo tým, že si dôkladne prehmatá. Aj obdobie dojčenie je obdobím, keď by si žena mala sledovať prsníky a robiť samovyšetrenie. Rovnako je možné počas dojčenia ženu vyšetrovať preventívnym sonografickým vyšetrením, nie je pravda, že výsledky tohto vyšetrenia nie je možné „prečítať“, ak ide o dojčiacu ženu.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dlhodobé dojčenie a rakovina prsnika