Rozbehnutie dojcenia po troch mesiacoch

Jarka    12.12.2017, 08:43

Dobry den, dcerka ma tri mesiace a prakticky od zaciatku uz v porodnici je kojena aj dokrmovana flasou UM. Mlieka mam od zaciatku malo, napriek stalemu prikladaniu, uzivaniu byliniek, odsavaniu mlieka...zvykla som ju vzdy nakojit, potom flasa UM alebo moje odsate a to co nevytiahla som este odsala. tak sme fungovali doteraz, som rada ze aspon takto dostava materske mlieco. teraz mi ale zacala klesat tvorba mlieka napriek castemu odsavaniu, uzivaniu byliniek, vela tekutin...a co ma trapi najviac, malej dost casto takmer pri kazdom kojeni zabehne, ze sa nevie chvilu nadychnut, pred tym sa to nestavalo, tak isto pri flasi sa to stava ale nie tak casto. zabieha jej hlavne ked su prsniky prazdne, potom koncime s kojenim a nasleduje flasa a odsavanie. Myslim ze je to tym ze uz nevie pit ani z prsnika ani z flase, som z toho dost sklamana, s kojenim nechcem tak skoro prestat. vyskusala som skoro vsetko na podporu kojenia okrem cievky na dokrmovanie, mam z toho strach kvoli tomu zabiehaniu. dakujem pekne za odpoved

Milá Jarka,

v tejto situácii existujú spôsoby, ako sa pokúsiť situáciu zlepšiť. Medzi hlavný krok by malo patriť pokúsiť sa odstrániť používanie fľaše. Chápeme vaše obavy, ale cievka na dokrmovanie – laktačná pomôcka, nemá prečo zhoršovať zabiehanie bábätka. Práve naopak, táto situácia sa totiž často stáva práve vtedy, ak bábätko chvíľu na prsníku pije a potom zažije satie bez pitia. Toto je presne situácia, v ktorej bábätku často zabieha, môže sa dusiť, vypľúvať mlieko, kašľať. Toto je presne situácia, ktorej by sa laktačnou pomôckou dalo predchádzať. Navyše dokrmovanie laktačnou pomôckou by pomohlo zlepšiť dôveru bábätka v prsník. Pri dokrmovaní fľašou nielenže postupne klesá tvorba mlieka matky, ale bábätko sa môže prestať chcieť prisávať. Satie na fľaši totiž ani zďaleka nepripomína pitie z prsníka. Bábätká používajú pri pití z prsníka iné svaly ako pri pití z fľaše. Stabilný a rýchly tok mlieka z fľaše spôsobuje, že bábätko prestane mať ochotu dojčiť sa. Z vašej otázky sa zdá, že ste doteraz neboli v kontakte s poradkyňou pri dojčení. Odporúčame vám preto na poradkyňu sa obrátiť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť.

Je pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc. Zlepšenie prisatia a polohy bábätka pomôže bábätku získať to mlieko, ktoré je možné z prsníka získať a nebudete tak musieť po dojčení odsávať. Zlepšením dojčenia zvýšite príjem mlieka u bábätka z prsníka. Bude potrebné urobiť s poradkyňou tieto kroky:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Stláčanie prsníka je absolútne kľúčové teraz vo vašej situácii, pre to, aby bábätko získalo všetko dostupné mlieko z prsníka.

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Pre dokrmovanie je dôležité nepoužívať fľašu, ale dokrmovať laktačnou pomôckou priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

3) Spoločne s poradkyňou prejdite, aké kroky ste doteraz robili pre zvyšovanie tvorby mlieka a aké možnosti ešte máte.

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka a potom ho dokŕmte laktačnou pomôckou priamo na prsníku. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Rozbehnutie dojcenia po troch mesiacoch