Bábätko nedáva signaly

Natália    13.12.2017, 13:02

Dobrý deň,som mama 2,5rocnej dcérky a 9mes.syna,obaja sú dojčený. Zaujímal by ma však váš názor na to,že syn od narodenia nedával a ani doteraz nedáva signaly na dojčenie. V podstate mu prsník ponúkam vždy ja. Jedine ak je už veľmi zle tak plač. Prečítala som mnoho článkov chodím na podporky,obe deti som kvôli štrajku riešila dlhodobo s vašimi poradkynami. Viem ako vyzerajú signály na dojčenie a určite ich môj syn nedáva. Je to možné? Nemôže to signalizovať nejaky problém? Ďakujem za odpoveď.

Milá Natália,

z našich skúseností to, že dieťatko „nedáva signály“ na dojčenie je jedným z prejavov jeho reakcie na tok mlieka, ktorý mu nevyhovuje, teda na „štrajk“, o ktorom píšete. Nemyslíme si, že ide o prejav nejakého ochorenia alebo iný problém v zmysle zdravotného problému. Navyše pravdepodobne so synčekom absolvujete pravidelné prehliadky u pediatra, na ktorých by sa mali odhaliť prípadné zdravotné problémy bábätka. Na podporných skupinách, o ktorých píšete, sa možno môžete s poradkyňami dohodnúť na tom, že by sa podpornej skupiny zúčastnila aj niektorá z našich poradkýň, ktorá je lekárka, aby ste mohli túto situáciu prejsť s ňou osobne.

Štrajk je bohužiaľ situácia, ktorá môže byť dlhodobá. Je obdivuhodné, že ste zvládli túto situáciu pri oboch deťoch tak, že sa dojčia naďalej. Z našich skúseností deti okolo roka začnú postupne byť ochotnejšie dojčiť sa a časom začnú dávať samé signál, že dojčenie potrebujú. Ostaňte naďalej v spojení s poradkyňami, aby ste medzičasom mohli získavať podporu a povzbudenie, aby ste vládali pokračovať ďalej.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Bábätko nedáva signaly