Dehydrovane miminko

Jana    14.12.2017, 11:58

Miminko, 7 mesicu, kojene + masozeleninovy prikrm Dobry den, Prosim potrebovala bych poradit ohledne dehydratace miminka. Zhruba pred 3 tydny jsem si vsimla acetonovrho zapachu ze synovych ust (7 mesicu), prestal mit o kojeni zajem. Problem s pitnym rezimem jsme nedavno resili s 2letou dcerou,ktera uz bohuzel kojena neni, takze jsem vedela,ktera bije. Proto jsem se ho snazila casteji prikladat, ale kojeni pres den vicemene odmita, prisaje se, parkrat potahne a tim to skonci. Behem noci je to o neco lepsi, na kojeni se vzbudi cca 3x,ale vypije opravdu minimum. Problem je, ze zacinam ztracet mleko. Dnes jsme byli u dr a testem z moci zjistila, ze je skutecne dehydrovany (2 krizky). Snazim se mu davat i jine tekutiny (vodu, detsky caj), lzickou, z flasky, hrnecku, jen aby se "zavodnil", ale porad je to malo a tekutiny odmita. Prirustek vahy je podle dr v poradku, sliznice suche nema, je vesely, lozi, smeje se, ale zkratka desi me ta dehydratace,kterou se nam nedari vzvladnout. Poradte, prosim, co s tim?

Milá Jana,

ak je bábätko dostatočne dojčené, tak by malo mať aj dostatok tekutín, a tým pádom byť aj dostatočne hydratované. Ak to tak nie je, tak okrem zvýšenia príjmu tekutín zo stravy (tekuté polievky, tekuté jedlá, ovocie s vysokým obsahom vody a podobne), tak by bolo dobré spoločne s laktačnou poradkyňou skontrolovať dojčenie a zlepšiť ho tak, aby vaše bábätko začalo prijímať dostatok mlieka. 

Z hľadiska dojčenia je potrebné urobiť dva kroky: 

1) Odstrániť príčiny, pre ktoré sa mohla tvorba mlieka znížiť a pre ktoré môže bábätko prijímať menšie množstvo mlieka. 

2) Zvýšiť príjem mlieka z prsníka.

Môže využiť niektoré z tipov v tomto materiály bez ohľadu na to, že situácia opisovaná v materiály je iná ako vaša: 
https://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/strajk/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dehydrovane miminko