Nočné budenie

Vladimira    14.12.2017, 14:01

Ahoj Mamila,mám otázočku.Moja dcérka 4mes plne dojčená,nepoužívame fľaše ani cumlíky,spíme spoločne v posteli. Problém je v tom,že v noci začne strašne kričať,má zavreté očká,niekedy takto ideme vkuse aj hodinku,niekedy 15min,rôzne,neupokojí sa ani dojčením,občas chvìľu papá a zas spustí srdcervúci krik.Opatrne ju vezmem na ruky a až po chvíli sa preberie a upokojí a keď ju položím zaspí. Môžu to byť nočné mory,alebo len hlavička spracúvava všetko,čo cez deň prežila...Ďakujem za radu

Milá Vladimíra,

vašu otázku nie je jednoduché riešiť cez internet. Vo všeobecnosti vám možno pomôže vedieť, to, že spánok bábätiek sa okolo 4. mesiaca pomerne zásadne zmení. Aj niektoré bábätká, ktoré dovtedy spali veľmi dobre či spali celú noc, sa začnú budiť a môžu sa budiť mnohokrát za noc. Súvisí to s rozvojom mozgu v danom období. 

To, že bábätká majú pri plači alebo pri kriku zatvorené očká, nie je prekvapivé.

Nie je úplne jednoduché určiť, čo presne sa deje vo vašej situácii, ale môžete vyskúšať nasledovné veci:
1) Odsledovať si, ako dobre bábätko pije počas dňa a tiež v noci a či krik nesúvisí s potrebou piť viac mlieka. Skúste si všimnúť, ako dlho trvá pitie vášho bábätka po prebudení v noci a nejde len o krátke pitie. 
2) Možno vaše bábätko potrebuje intenzívnejšiu pomoc so zaspatím - skúste, či by vám nepomohlo to, že by ste ho ponosili alebo pohojdali. 
3) Niektoré bábätká môžu krikom dávať najavo i potrebu cikať alebo kakať. Ak nebude nič iné pomáhať, môžete skúsiť bábätko rozbaliť a dať vycikať či vykakať. 

 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nočné budenie