Alternativni podani MM

Macek    15.12.2017, 22:41

Dobry den, mam doma 6tydenni dcerku a potrebuju si "odskocit" k lekari. Ackoliv jsem objednana, je potreba si to tam odsedet..pocitam, ze budu 5 hod.mimo domov. Dceru s sebou s ohledem na vysoky vyskyt nemoci nyni brat nechci. Hlidani mam zajisteno, hodlam mleko odsat. Jaky zpusob podani je nejvhodnejsi? Vim, ze flasku ne.. ale cetla jsem, ze i strikacka neni vhodna? Chtela jsem, aby osoba, ktera bude hlidat poustela strikackou mlicko po prste..muze to narusit kojeni nebo je to ok? Dekuji

Milá Macek,

pravdepodobne ste dôkladne zvážili všetky možnosti, ktoré vám napadli, aby ste mohli túto situáciu riešiť prijateľne aj pre bábätko. Ste rozhodnutá bábätko nevziať so sebou, čo by samozrejme bolo najjednoduchšie, ale napriek tomu vám odporúčame skontaktovať sa ešte s poradkyňou pri dojčení osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože je možné, že spolu prídete ešte na iné možnosti, s ktorými mala poradkyňa skúsenosti pri iných mamičkách. Napríklad mnohé matky v tejto situácii volia možnosť, že ich na vyšetrenie sprevádza ešte jedna alebo aj dve osoby, ktoré by pomohli skrátiť čas potrebný na presun do zdravotníckeho zariadenia a tak by ste možno ušetrili niečo z tých predpokladaných piatich hodín. Títo ľudia by sa mohli s bábätko zdržiavať v aute alebo na prechádzke vonku a v prípade, že by bolo potrebné bábätko nadojčiť, mohli by vás vystriedať, aby ste nestratili miesto v rade a mohli sa po chvíli vrátiť späť do čakárne. Možno vám spoločne s poradkyňou napadne ešte nejaké riešenie, po vysvetlení si ďalších detailov vašej situácie. Je dôležité, aby ste sa pokúsili vyčerpať všetky možnosti, aby nemuselo byť potrebné bábätko kŕmiť mimo prsníka. Pretože, aj keď to urobíte najmenej rizikovým spôsobom (pohárikom alebo lyžičkou, nepoužívajte fľašu, kŕmenie po prste, ani striekačku):

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/krmenie-po-prste-a-poharikom/

nemáte zaručené, či takéto nakŕmenie bábätka neohrozí dojčenie. Výnimočne existujú aj bábätká, ktoré vyruší aj jedno takéto kŕmenie mimo prsníka. Nehovoriac o tom, že bábätku v tejto situácii nebude chýbať len materské mlieko, ale dojčenie ako komplex starostlivosti o bábätko. Osoba, ktorá by sa oňho mala starať, by mala mať zvládnuté spôsoby, ako bábätko uspať alebo utíšiť inak, než s použitím cumlíka.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Alternativni podani MM