Upchatý mliekovod

Hanka    17.12.2017, 12:18

Dobrý deň. Kojím mesiac. Včera pri kojeni ma hrozne bolela bradavka a po kojeni ma začal bolieť a tvrdnúť prsník. Dostala som zimnicu a následne horúčku 38°C. Horúčka po 2 hodinách prešla ale prsník je stále zospodu bolavý, ťažký a tvrdý, bradavka sa mi zdá zospodu vypučená a cítim v nej tvrdé miesto. Snažím sa z prsníka kojiť aj keď to hrozne bolí ale malý saje len chvílu a potom prestane a plače, akoby som v prsníku nemala mlieko, pritom keď dlhšie nedojčim mlieko mi kvapká a prsník je zospodu naliaty. Neviem, či by to mohol byť upchatý mliekovod, preto prosím o radu. Ďakujem.

Milá Hanka,

situácia, ktorú popisujete, znie ako opis zablokovaného mliekovodu. Súčasne z vášho popisu vyplýva, že sa začala situácia už zlepšovať. Napriek tomu ešte stále môžete pociťovať niektoré z príznakov, napríklad bolesť (na ktorú môžete v prípade potreby užívať lieky v takom dávkovaní, ako je bežné pre dospelého človeka). Je dobré vedieť, že antibiotiká nie sú potrebné vo väčšine situácií, ako popisujete. A to ani v prípade, že matke sa zvýši telesná teplota a má horúčku. Prvý dôvod, pre ktorý antibiotiká väčšinou nie sú potrebné, je ten, že vo väčšine prípadov nejde v skutočnosti o zápal prsníka, ale tak ako píšete o zablokovaný mliekovod – pretože príznaky ako horúčka, začervenanie kože na prsníku, bolesť, pocit hrče v prsníku môžu sprevádzať nielen zápal prsníka, ale aj zablokovanie mliekovodu, čo je omnoho častejší dôvod vzniku týchto príznakov. A zablokovaný mliekovod väčšinou sám od seba prejde v priebehu 24 – 48 hodín. Aj to je druhý dôvod, pre ktorý väčšinou antibiotiká nie sú potrebné – pretože väčšinou sa situácia začne zlepšovať sama od seba aj v prípade, že skutočne ide o zápal prsníka.

Jediný dôvod, pri ktorom by mohlo mať zmysel, aby matka konzultovala situáciu s lekárom a začala užívať antibiotiká, je v prípade, že po 48. hodinách príznaky nezačali ustupovať, alebo sa ešte dokonca zhoršujú.

Do toho času je možné urobiť viaceré opatrenia, ktoré môžu začať situáciu zlepšovať:

- skúste prsník v oblasti, kde máte, hrču počas dojčenia masírovať/stláčať, aby ste pomohli jeho odblokovaniu, niekedy dokonca pomáha, ak by ste dané miesto masírovali opačnou stranou elektrickej kefky (alebo inak odvibrovali)

- jeden faktor, ktorý okrem iného súvisí so zablokovanými mliekovodmi, je váš odpočinok. Pokúste sa teraz získať pomoc rodiny alebo priateľov, aby ste mohli odpočívať v posteli a dojčiť. Pomôcť vám môže teplo, teda, ak chcete obklad, tak teplý obklad, nie studený.

- zablokované mliekovody sa spájajú s tým, že na danom miesto mlieko poriadne netečie a mliekovod sa preto upchá. Príčin je veľa, ale jednou z nich môže vo vašom prípade aj napríklad tlak na dané miesto. Ak by sa upchatý mliekovod spájal s "bielou bodkou" na bradavke, čiže maličkým pľuzgierikom v mieste vyústenia mliekovodu, môže vám pomôcť, ak toto miesto prepichnete sterilnou ihlou - toto má niekedy za výsledok okamžité uvoľnenie upchatia.

- ak by sa takéto situácie opakovali, stálo by za to sa stretnúť s poradkyňou pri dojčení osobne, aby ste prešli možné príčiny vzniku tejto situácie



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Upchatý mliekovod