Dojčenie po RTG hrudnika

Martina    17.12.2017, 12:12

Dobrý večer, Chcem sa opýtať, či môžem dojčiť 2 mesačnú dcérku po RTG hrudníka. Budúci týždeň mám ísť kvôli začínajúcej astme a povedali mi, že mám minimálne tri mlieka po odstriekat a vyliať..no mala nechce fľašu aj keď mám svoje mlieko pre prípad zamrazene..a lekárka mi predpísala aj kvapky zyrtec, ale je v nich písané, že sa dostanú do mlieka. Je možné ich taktiež užívať? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď

Milá Martina,

röntgen počas dojčenie nie je vôbec žiaden problém a to ani v prípade, že by išlo priamo o röntgen oblasti hrudníka a prsníkov. Röntgenové žiarenie len prejde telom, nijako neovplyvní tekutiny a teda ani materské mlieko a ani vaše bábätko. Môžete dojčiť do doby tesne pred röntgenom a potom hneď ako vyjdete z miestnosti s röntgenom, nie je potrebné mlieko odstriekavať a to ani v prípade, ak bola röntgenovaná oblasť hrudníka matky.  K tomuto existujú americké ako aj európske odporúčania radiólogov, ktoré toto potvrdzujú.

V prípade, že matka dieťaťa je alergička, je o dôvod navyše, aby jej dieťa bolo dojčené. Dojčenie má kľúčovú rolu v prevencii alergií a môže tomuto bábätku výrazne pomôcť znížiť šance, že bude v neskoršom veku trpieť rovnakou diagnózou. Umelé mlieko, vrátane hypoalergénneho mlieka, pre dieťa v tejto situácii neprináša žiadne pozitíva, naopak vystavuje bábätko rizikám poškodenia črevnej mikroflóry a v prípade, že má predpoklady pre vznik alergie, vyššiu šancu, že sa tak stane.

Užívanie Zyrtecu nie je z hľadiska zloženia materského mlieka problém pre dojčenie, do materského mlieka sa vylučujú stopové, zanedbateľné množstvá. Antihistaminiká ako také nepredstavujú problém pre dojčené bábätko a môžete užívať akékoľvek antihistaminiká, nielen Zyrtec, problém však môže byť, že pri ich užívaní sa niektorým matkám výrazne zníži tvorba materského mlieka. Preto vám odporúčame stretnúť sa ešte pred nasadením tohto lieku s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Ak je skutočne vaša jediná možnosť užívať antihistaminiká orálne (ako tabletky), potom je dôležité pri ich užívaní byť v pravidelnom kontakte s poradkyňou pri dojčení, s ktorou môžete urobiť kroky pre zvýšenie tvorby mlieka a pre zachovanie dojčenia. Aj keby sa tvorba mlieka znížila, aj tak má zmysel, aby ste naďalej dojčili, pretože materské mlieko je veľmi potrebné pre vaše bábätko v akomkoľvek množstve, a navyše dojčenie je oveľa viac než len prijímanie materského mlieka a poradkyňa s vami prejde to, ako riešiť situáciu, ak by bábätko nezískavalo z prsníka dostatok mlieka tak, aby dojčenie mohlo pokračovať.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie po RTG hrudnika