Bolest jedneho prsnika a tok mlieka

Jana    17.12.2017, 12:26

Dobry den, dcerka ma 5 tyzdnov a je vylucne dojcena. V nemocnici sa mi nedostalo podpory ohladom dojcenia, vysledkom coho bolo ze som ju napriek snahe prisavala nespravne a na oboch bradavkach vznikli ranky. Na pravom prsniku sa ranka rychlo zahojila a prisatie sme upravili, lavy prsnik aj bradavka su vacsie a prisatie sme upravili az tento tyzden vdaka comu sa zmensuje uz aj ranka, ktora bola dost hlboka, no v tomto prsniku pocitujem cez noc ked sa nekojime bolest iducu az popod pazuchu alebo mam pocit akoby mi bradavku pichlo niekolko ihiel a budim sa na bolest zo spanku. Obcas ked sa kojime na pravom prsniku mam ten pocit pichania ihiel v lavom prsniku. Som aspon stastna ze uz sa vieme prisat a neboli ma bradavka, no chcela by som vediet ako riesit bolavy prsnik. Prikladam ju rovnocenne na oba prsniky. S poradkynou pri dojceni sa nemam ako skontaktovat, zijem v zahranici a to v krajine kde sa dojcenie vyrazne nepodporuje. Dalsia otazka sa tyka toku mlieka. Cez den sa pekne dojcime bez problemov no vzdy vecer nastane problem-vyzera to ako keby mlieko islo strasne rychlo a dcerka nestiha prehltat, dusi sa, chce byt prisata a zaroven nechce, hneva sa, place. Deje sa to iba vecer pred spanim, cez den ani noc tento problem nemame. Upokojujeme sa potom aj 2 hodiny kym zaspi, pri dalsom zobudeni uz nema problem sa napit alebo uspat na prsniku. Ja neviem vyhodnotit situaciu, ci je hladna a chce este, alebo nechce, lebo castokrat ked ju vtedy dvihnem sa aj pogrcka ako prave vypite tak aj natravene mlieko, grga,zacne ckat... mne sa zda ze by sa chcela iba upokojit, no nejde to kvoli mnozstvu mlieka co tecie. Inak je to velke babatko ktore pribera, kojenie trva nie viac ako 10-15 min z 1 prsnika, castokrat z 1 prsnika je dostacujuce. Dakujem za odpoved

Milá Jana,

v tejto situácii je veľmi dôležité byť v kontakte s poradkyňou pri dojčení. Naše poradkyne pri dojčení pôsobia aj v niektorých krajinách v zahraničí, ale aj keby ste nevedeli nájsť v našom zozname:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

poradkyňu bližšie pri vás, odporúčame vybrať si nejakú poradkyňu z nášho zoznamu, ktorá by sa vám bola schopná venovať aspoň cez skype alebo telefonicky na diaľku a mohli by ste dostávať odporúčania šité na mieru vašej situácii. To, čo opisujete, spolu totiž súvisí. Bábätko sa nesprávne prisáva k prsníku a poškodzuje tkanivo bradaviek, výsledkom čoho je prenášanie bolesti do prsníkov, pichľavá bolesť, ktorú popisujete, naznačuje, že je potrebné bradavky intenzívne preliečiť:

http://ibconline.ca/wp-content/uploads/2017/03/Candida-Protocol.pdf

a dôležitou súčasťou úprav by mala byť aj úprava prisatia a polohy bábätka. Preto by ste mali spoločne s poradkyňou prejsť aspoň na diaľku to, ako robiť tieto kroky:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka a pri správnom prisatí sa nepoškodzuje tkanivo bradaviek. Vašu situáciu môže zlepšiť aj vyšetrenie a prípadné uvoľnenie podjazykovej uzdičky bábätka, hoci je možné, že v zahraničí nenájdete lekára, ktorý bude vedieť, ako tento zákrok urobiť a ako vôbec vyšetriť uzdičku, pretože mnohí lekári ju nepovažujú za problém.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať.

3) V tejto situácii je tiež kľúčové, ak bylinkami a inými prostriedkami zvýšite tvorbu mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

Správanie bábätka, ktoré popisujete vo večerných hodinách, je totiž reakciou na tok mlieka, ktorý bábätko vníma ako nedostatočný, prečítajte si skúsenosti matiek v úvode tohto článku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

ktoré vám pravdepodobne budú pripadať veľmi podobné tomu, čo zažívate vy. Článok ďalej vysvetľuje, ako postupovať pre zlepšenie tejto situácie.

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka a potom ho dokŕmte laktačnou pomôckou priamo na prsníku, ak by to bolo potrebné. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Bolest jedneho prsnika a tok mlieka