Bolesť bradaviek

Viktória    20.12.2017, 12:12

Dobrý večer,moja otázka znie či môže súvisieť neznesiteľné pálenie bradaviek ešte s dojčením,v prípade že syna dojčím momentalne už skoro 2apol roka. Bolesť stále začne ak bradavky prejdu z tepla do chladu,čiže ak víjdem vonku. Pri začiatkoch dojčenia som používala univer.masť presne kvôli týmto bolestiam,mala som ragády na oboch prsiach. Teraz som aj tehotná a niekedy to je fakt na nevydržanie, tak sa chcem opýtať či mi neviete niečo poradiť na zmiernenie tej bolesti?Či je to kvôli tomu,že stále dojčím alebo môže to súvisieť s niečím iným?Za odp.vopred ďakujem S pozdravom Viki

Milá Viktória,

takéto bolesti súvisia s faktom, že ste tehotná. Dojčenie počas tehotenstva vnímajú mnohé matky ako bolestivé, čiastočne aj preto, že tvorba mlieka počas tehotenstva výrazne klesá a staršie dojčené dieťa sa v dôsledku toho prisáva menej hlboko. Poškodzovanie tkaniva bradaviek potom spôsobuje pálivú bolesť, tzv. vazospazmus, ktorý sa často prejavuje najmä pri zmene teploty (je to v podstate podobná reakcia, ako keď prídete z veľkej zimy do tepla a začnú vás páliť ruky).

Z vašej strany sa môžete pokúsiť urobiť niektoré kroky, ktoré môžu byť pomocou pri zmiernení bolestivosti dojčenia, hoci pôvod tejto bolesti nie je možné odstrániť – pomôcť vám môže:
1. To, že sa bude snažiť, aby vaše dieťatko bolo počas dojčenia pritiahnuté čo najviac k vášmu telu tak, aby bolo čo najlepšie prisaté - toto nepomôže úplne, ale má to tendenciu trošku bolesť zmierniť. Už aj pre to, že v tomto veku sa deti dojčia skutočne všelijako (a za normálnych okolností to nevadí), ale pri takejto bolesti môže aj malá snaha o zlepšenie toho, čo pri dojčení robia, o niečo zlepšiť vaše pocity.
2. Dobrá správa je, že bolesť pri dojčení v tehotenstve má neskôr v tehotenstve tendenciu sa zlepšovať. Tvorba mlieka sa postupne v tehotenstve zvýši.
3. Bolo by dobré vypozorovať, či bolesť prsníkov nie je spojená so syndrómom bielej bradavky. Pozrite sa, ako vyzerá bradavka bezprostredne po nadojčení. Ak je tá bolesť spôsobená týmto syndrómom, tak potom treba urobiť opatrenia smerujúce k jeho zlepšeniu.
4. Môže pomôcť užívať B-komplex plus vitamín B6.
5. Ak je bolesť spojená so začiatkom dojčenia - ak to teda bolí bezprostredne vtedy, keď sa bábätko prisaje, tak môže pred dojčením pomôcť vmasírovať do bradavky maličké množstvo olivového oleja.
6. Mimoriadne si dávať pozor na to, ako je dieťatko prisaté počas nočného spánku - vtedy často väčšie deti bývajú prisaté veľmi rozlične a väčšinou málokedy správne.
7. Ak bradavky bolia mimo dojčenia, taktiež môže pomôcť vitamín B6, plus udržiavanie prsníkov teple.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Bolesť bradaviek